Oktay Sinanoğlu Kimdir?

Oktay Sinanoğlu (25 Şubat 1935 - 19 Nisan 2015)


Türk kimyacı, moleküler biyofizikçi ve biyokimyacı Türk bilim insanıdır. Türkiye'de bilimsel çalışmalarıyla olduğu kadar, Türkçe ile ilgili görüşleriyle de tanınmaktadır. 1975 yılında çıkartılan özel yasayla devlet tarafından kendisine Cumhuriyet Profesörü sanı verildi. Sinanoğlu, Nobel ödülü için iki kez aday gösterildi. Yaşamı boyunca Kuantum mekaniği'ne birçok katkıda bulundu. P.A.M. Dirac'in de üzerinde uğraştığı ancak çözemediği "Kuantum mekaniği'nde Hilbert uzayının topolojisi ve içerdiği yüksek simetrileri" problemini çözdü.

1960'ta Yale Üniversitesi'nde öğretim üyesi oldu. 1 Temmuz 1963 tarihinde kimya alanında tam profesörlük sanı alarak, 20. yüzyılda Yale Üniversitesi'nde "tam profesörlük" sanını en genç yaşta kazanan öğretim üyesi olduğu açıklandı. 1964 senesinde, Yale Üniversitesi'nde kuramsal kimya bölümünü kurdu. Yale'deki görevi boyunca, "Atom ve Moleküllerin Çok-Elektron Kuramı" (1961), "Çözgeniter Kuramı" (1964), "Kimyasal Tepkime Mekanizmaları Kuramı" (1974), "Mikrotermodinamik"(1981) ve "Değerlik Kabuğu Etkileşim Kuramı" (1983) çalışmalarını gerçekleştirdi. 1988 senesinde, laboratuvar ortamında birleştirilecek olan kimyasalların, birleştirmenin ardından nasıl tepki vereceklerini öngörebilmek amacıyla, kendi geliştirdiği matematik kuramlarına dayanan devrimsel bir yöntem olan ve "Sinanoğlu İndirgemesi" olarak adlandırılan yöntemini yayınladı. Yale'de 37 sene çalıştıktan sonra, 1997'de emekli oldu. 1997 yılında Yale'den emekli olmasının ardından Yıldız Teknik Üniversitesinde Profesör olarak çalışmaya başladı ve 2002 senesinde kadar Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü'nde çalışmaya devam etti. Yale'de çalıştığı süre boyunca, çeşitli kurumlarda danışmanlık yaptı.

Sinanoğlu birçok bilimsel çalışma yaptı ve bilime büyük katkıları oldu. Ayrıca Türkçeye verdiği önem ve Türkçenin bir bilim dili olması için verdiği çaba ile bilinmektedir. Birçok kişide dil bilinci oluşmasında çok önemli katkıları olmuştur.

Yorumlar (0)