Şumnu mu, yoksa Şunnu mu? Dr. Nazım Gümüş

Şumnu mu, yoksa Şunnu mu?


Şumnu mu, yoksa Şunnu mu?

Dr. Nazım Gümüş

Dr. Selma Akay Ertürk'ün, Bulgaristan Şumnu kenti ve çevresinin tarihsel dokusu ve özellikleriyle ilgili bir çalışmasının belirli bir bölümü şu üstbağlantıda yer almaktadır: https://www.academia.edu/14082352/%C5%9Eumnu_%C5%9Eehri_City_of_Shumen_

Bu kentimize Şumnu (Şumen) adının verilmesiyle ilgili tarihsel değerlendirme bölümlerini okuduğumda, Bulgarca'daki "şum" (uğultu, gürültü) kökenli olduğu yönündeki belirleme başta olmak üzere, daha başka ad değişim ve dönüşümlerinin yer aldığını görmüş oldum.

Sibirya ve Ural Bölgelerindeki gırtlaktan söylenen Şaman ezgileri kökenli yeni uyarlama ve bestelerin ardı sıra araştırmalar yaparken, "Şunnu" kavramıyla karşılaştım. Asena adlı gökbörüye verilen ad olduğunu saptadım. Hazar Bölgesi Bulgar Hanlıkları ile Rusya'daki bugünkü Bolgar halkından değişik boyların Batı'ya göçlerinin yer aldığı bilinmektedir. Söylencelere göre, Batı'ya göç eden Asya boylarına kılavuzluk eden ya bir ünlü kuş ya da Asena gibi kutsal varlıklar yer almıştır.

Bu bilgiler arasında bilgi bağlantısı yapmış olmakla, sorum şu biçimde yapılandırılabilir:

  • Bulgaristan'daki Şumnu kentinin adı, tarihsel araştırma belgelerinde yer aldığı gibi midir yoksa yukarıda sözünü ettiğim ve Asya'dan göç eden Bolgar ya da Sibirya'nın başka boylarından göç edenlere ait, ancak kökeni unutulmuş olarak, Asena (gökbörü) anlamına gelen Şunnu mudur?


Benim konuya ilişkin şu ana dek erişemediğim, ancak konuya açıklık getiren herhangi bir yazılı kaynak/betik var mıdır?

Sağlık ve esenlik dileklerimi sunmak isterim.

Dr. Nazım Gümüş

 

Yorumlar (0)