YILANCIK TAŞI

YILANCIK TAŞI

Dinler tarihi uzmanı, sevgili Eliade’ya göre spiral semboller daima sular, yılan ve ay ile bağlantılı, doğurganlık-yeniden doğuş ile alakalı sembollerdir. Yılancık taşına bu özel anlamın yüklenmesi de onun bu görünüşüyle ilgilidir. Bu tür büyüsel taşların, yılanın şifa veren gücü ile bağlantılı iyileştirici gücü olduğu düşünülür.

Sinop ve çevresinde Yılanın şifa veren gücü Yılancık Taşı adı verilen bir tedavi yöntemiyle devam etmektedir. Yılancık adı verilen hastalığın tedavisi ocaklı hocalara muska yaptırmak, parmağa ip bağlamak ve yılancık taşı yapıştırmak suretiyle olmaktadır.

Eski tedavi ayinleri ve büyüler daima bu kozmik yılan ve ejderha ile ilişkilendirilmiştir. Türk ikonografisindeki şifa düğümleri, birbirine dolanmış yılan ve ejderha motifleri, kozmolojik yeniden doğuş düşüncesi ile alakalıdır.

Şamanlar üzerlerinde yılanları ifade eden çeşitli semboller taşırlar. Bu onların "Medicine Man" yani "Otacı" özelliklerini ortaya koyar.

Şifanın ve ilaçların kökenini gökyüzünde arayan insan, “İlk Şifacıyı” da gökyüzüne yerleştirmiştir. İlk Hekim batıda “Asklepios” doğuda “Lokman Hekim” olarak bilinir. Asklepios daima asasına dolanmış bir yılan ile ifade edilir. Bu onun şifa gücü ile alakalıdır. Bu Kozmik Şifacının gökyüzündeki arketipi Yılancı Takımyıldızıdır. Elinde kocaman bir yılan taşıyan Yaşlı Adam arketipi olarak çizilir. 

Nuray Bilgili

Yorumlar (0)