Yunan ordusu, Büyük Türk Taarruzu öncesinde eğleniyor

Yunan ordusu, Büyük Türk Taarruzu öncesinde eğleniyor

Büyük Taaruz öncesinde Yunan ordusu eğleniyor.  Silahları, kamyonları ve uçakları bol... Türk Ulusu ise Başbuğ Atatürk önderliğinde bir ölüm kalım savaşına hazırlanıyor... 30 Ağustos günü yepyeni bir Türk destanı yazılacak. Sonrasında ise İzmir'in dağlarında çiçekler açacak... Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacak...

25 Ağustos 1921'de Yunan Kralı Konstantin'in, Eskişehir'de Daily Telegraph gazetesi muhabirine demeci: "Mustafa Kemal bu defa savaşı kabul ederse, ordusunu yok edeceğiz ya da ordusunun büyük kısmını esir edeceğiz (!) Ankara'ya girmeyi umuyoruz (!)"
 


"26 Ağustos sabahı, gün doğuşuna bir saat kala Gazi Paşa,  atıyla ağır ağır Kocatepe'nin yumuşak eğimli zirvesine doğru ilerledi. Savaşı buradan yönetecekti. Bir dizi er, fenerle yolu aydınlatıyor, çepeçevre bayırlardaki başka erler atlara ve koşum hayvanlarına ışık tutuyorlardı. Mustafa Kemal konuşmuyordu. Düşüncelerine gömülmüştü besbelli... Durmadan doğuya, ufka bakıyordu. 
Şimdi orada hafif bir parıltı belirmişti. 
Anadolu yaylası üzerine yepyeni bir güneş doğuyordu..." 

(Lord Kinross Atatürk-Bir Milletin Yeniden Doğuşu)

Türk orduları, 26 Ağustos 1922 tarihinde Türk Kurtuluş Savaşı esnasında taarruza geçerek Yunan kuvvetlerine karşı genel bir saldırı başlattı.

O GECE VE SONRASINDA NELER YAŞANDI?

Türk ordusu, 26 Ağustos 1922 gecesi Ahır Dağları üerinde yer alan Yunanların geceleri savunmadığı Ballıkaya mevkiisine ilerledi ve buradan sızarak Yunan hatlarının gerisine intikal etmeye başladı.

Sabaha kadar süren intikalin ardından Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, yanında Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ve Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ile birlikte muharebeyi idare etmek üzere Kocatepe'deki yerini aldı.


Sabah 04:30'da topçuların taciz ateşi ile birlikte harekat başladı. Saat 05:00'te kritik noktalara topçu ateşi yapıldı ve 06:00'da Türk piyadeleri, Tınaztepe'ye yaklaşarak tel örgüleri aştı. Yunan askerini süngü hücumu ile temizleyen ordu, Tınaztepe'yi kontrol altına aldı.

09:00'da Belentepe, ardından da Kalecik – Sivsiri düşman işgalinden kurtarıldı. Taarruzun ilk günü 1. Ordu Birlikleri, Büyük Kaleciktepe'den Çiğiltepe'ye kadar 15 kilometrelik bir bölgede düşmanın birinci hat mevzilerini ele geçirdi.


27 Ağustos Pazar sabahı, Türk ordusu tüm cephelerde yeniden genel bir taarruza başladı. Taarruzlarda genellikle süngü hücumu yapıldı ve insanüstü bir çaba gösterildi. Yoğun bir çaba sonrasında Afyonkarahisar ele geçirildi ve Başkomutanlık Karargâhı ile Batı Cephesi Komutanlığı Karargâhı Afyonkarahisar'a taşındı.

28 Ağustos Pazartesi ve 29 Ağustos Salı günleri başarılı geçen taarruz harekâtı, 5. Yunan Tümeni'nin çevrilmesi ile sonuçlandı. Düşmanın çekilme yollarının kesilmesi ve düşmanı savaşa zorlayarak tamamen teslim olmalarını sağlayacak karar, durum değerlendirmesi yapan komutanlar tarafından alındı.

BÜYÜK ZAFER

30 Ağustos 1922 Çarşamba günü, Türk ordusu bu taarruzu kesin zaferle sonlandırdı ve Büyük Taarruz'un son safhası da Türk askeri tarihine Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak geçti.


Büyük Taarruz'un ardından düşman ordusunun büyük kısmı dört bir yandan sarıldı. Ateş hatları arasında kalan düşman birlikleri tamamen yok edildi veya esir olarak ele geçirildi. Türk birlikleri, böylece Kütahya'yı ele geçirmiş oldu.

Anadolu'daki Yunan birliklerinin yarısı imha veya esir edildi. Kalan Yunan birlikleri de üç grup halinde geri çekildi ve bu gelişme üzerine toplanan Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Paşa ve İsmet Paşa, Yunan ordusunun kalan kısmının imha etmek için Türk ordusunun büyük kısmının İzmir istikametine yol almasını kararlaştırdı.

Alınan bu karar ile birlikte, Mustafa Kemal Paşa “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!” emrini verdi. 1 Eylül 1922 tarihinde Türk ordusunun Yunan ordusunu takip etme harekatı başladı. Muharebelerden kaçan Yunan birlikleri İzmir'e, Dikili'ye ve Mudanya'ya doğru geri çekilmeye başladı.

Yunan ordusu Başkomutanı General Nikolaos Trikupis ve kurmayları ile 6.000 asker, 2 Eylül de Uşak'ta Türk birliklerine esir düştüler. Türk ordusu, 15 günde 450 kilometre mesafe katederek 9 Eylül 1922 sabahı İzmir'e giriş yaptı.

Yorumlar (1)
Hüdaverdi Altaş 4 yıl önce
İftihar etmemiz gerekirken kanı bozuklar keşke Yunan galip gelseydi diyorlar. Bu kanı bozuk recep dahil...