UNUTULAN KÖY - Leviza Refatova

UNUTULAN KÖY
(1944 yılında sürgüne tanıklık eden Rus Asker)

Göl kıyısında bir köye geldigimizde, annesine sıkı sıkı sarılmış bir kız çocuğu cesedi gördüm. Annesi henüz ölmemişti. o kadar sıkı sarılmışlardıki onları ayıramadık ve ikisinide toplu mezara atmak zorunda kaldık. Hayatım boyunca bu günü unutamadım.  
 
İkinci Dünya Savaşı sırasında Ahıska Türklerinin gençleri savaşa katılmak için cepheye gitti, geride kalan eşleri, çocukları ve yaşlı Ahıska Türkleri ise 1944 yılında Stalin tarafından iki saat içinde tren vagonlarına doldurularak, kapalı tren vagonlarında Orta Asya'ya sürülerek: Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’a sürgün edildi . Tren vagonlarında ölenler yolda Trenden atıldı...

Bu sürgünün Stalin'in Karadeniz kıyılarını Türklerden temizleme operasyonunun bir parçası olduğu Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra açıklanan arşivlerde ortaya çıkmıştır. Aynı kaderi paylaşan Kırım Tatarları ve Ahıska Türklerinin bu hazin sürgününde binlerce insan yolda öldü. 1945 yılında savaş bittikten sonra savaştan dönen Ahıska Türkleri de ailelerinin sürgün edildiği bölgelere gönderildiler. 

sürgün edildikleri topraklarda yaşayan 1.200.000 kayıtlı kişi kendi köylerinin nerede olduğunu hatırlayamıyorlar.

Yorumlar (0)