Rusça Dersler 7, Rusça öğrenin

Rusça Dersler 7, Rusça öğrenin

Rusça Dersler, Rusça öğrenin, Rusça

Harf Yazılışı Türkçe Okunuşu Harf Yazılışı Türkçe Okunuşu
А а A Б б B
В в V Г г G
Д д D Е е YE*
veya E
Ё ё YO*
veya Ö
Ж ж J
З з Z И и İ
Й й Y К к K
Л л L М м M
Н н N О о O
П п P Р р R
С с S Т т T
У у U Ф ф F
Х х H Ц ц TS
Ч ч Ç Ш ш Ş
Щ щ ŞŞ ъ Sert
İşaret
ы I ь Yumuşak
İşaret
Э э E Ю ю YU*
veya Ü
Я я YA* * - Kelimelerin başında,
Ъ, Ь ve seslilerden sonra

Ders 7: Rusça "ИЛИ" Bağlacı

 
 
Bir önceki dersimizde Rusçada Olumsuz Cümle konusunu işledikten sonra bu dersimizin konusunu Rusçada sıklıkla kullanılan или "yoksa, veya, ya da" bağlacına ayıracağız.
 
 
Yukarıda da verildiği üzere или [ili] bağlacı "yoksa, veya, ya da" anlamlarına gelmektedir. Cümledeki kullanımına göre işlevi değişmekle birlikte, iki seçenekten hangisinin doğru olduğunun öğrenilmek istendiği soru cümlelerinde sıklıkla kullanılır.
 
 
Örnek:
 
Это журнал или газета? "Bu dergi mi yoksa gazete mi?"
 
 
Bu tip sorularda iki şeyden hangisinin doğru olduğu sorulduğundan dolayı cevabın tam bir cümle olması gereklidir.
 
 
Örnek:
 
Это журнал или газета? "Bu dergi mi yoksa gazete mi?"
 
Это газета. "Bu gazete(dir)."
 
 
или bağlacının yukarıda yalnızca soru cümlesi içerisinde kullanımı verilmiştir. Bunun dışında "yoksa, veya, ya da" bağlaçları Türkçede hangi işlevleri görüyor ve nerelerde kullanılıyorsa, или bağlacı da Rusçada bu işlevleri görmekte ve aynı yerlerde kullanılmaktadır.
 
 
Rusçadaki sık kullanılan bağlaçlardan biri olan или bağlacını anlattığımız bu dersimiz ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları aşağıdaki yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz.
 
 
Not: Lütfen yorumlarımızda imla kurallarına uymaya özen gösterelim.
 
 

Ders 6: Rusçada Olumsuz Cümle

 
 
 
 
Bir önceki ders olan Rusçada Soru Cümlesi II ve Olumlu Cümle başlıklı beşinci dersimizde Rusçada basit soru cümlesi kurmanın ikinci yolunu ve bunlara olumlu cevap vermeyi gördükten sonra bu dersimizi olumsuz cümle yapısı için ayıracağız.
 
Hatırlayacağınız üzere beşinci dersimizdeki soru tiplerine olumlu cevap verilirken "evet" anlamına gelen "да" kelimesi ile cümleye başlanmakta idi. Olumsuz cevaplarda ise cümleye "hayır" anlamındaki "нет" kelimesi ile başlayacağız. Bu kelimenin telaffuzu tam olarak [net] şeklinde değil, "e" harfinin "ie" tarzında biraz uzatılması yöntemi ile yapılmaktadır. Yani ortaya [niet] şeklinde bir telaffuz çıkmaktadır.
 
"Нет" kelimesinin telaffuzu ile ilgili ekstra bilgiden sonra asıl konumuza devam edelim. "Hayır" anlamındaki "нет" kelimesinin ardından virgül kullanılarak "değil" anlamındaki Rusçada olumsuzluk eki olarak bilinen не eki eklenir ve ardından boşluk bırakılarak sorulan sorudaki kelime getirilir. Burada önemli olan husus olumsuzluk ekinin kelimeden önce kullanılması ve de ilgili kelimeden ayrı yazılmasıdır. Açıklamaların biraz karışık gelmesi muhtemel olduğundan, şimdi bunu bir örnek üzerinde inceleyelim.


Soru:  Это собака? "Bu, köpek midir?"
Cevap: Нет, не собака. "Hayır, köpek değil."
Yukarıdaki verilen örnekteki kullanımın yanında, olumlu cevapta olduğu gibi, olumsuz cevapta da это "bu" işaret zamiri ile cevap verilebilmektedir. Aynı zamanda bu zamir ile cümle devam ettirilerek olumlu cümle ile asıl söylenilmek istenilen kelime de cevaba eklenebilir. Örnekleri inceleyelim:

Soru: Это собака? "Bu, köpek midir?"
Cevap: Нет, это не собака. Это кошка. "Hayır, bu köpek değil. Bu kedi."

Bu ve diğer derslerimizle ilgili anlaşılmayan yerleri, düzeltme ve önerilerinizi veya merak ettiklerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlere yöneltebilirsiniz. Yeni derslerimizden erkenden haberdar olmak için sağ sütundaki facebook sayfamızı beğenmeyi unutmayınız. Faydalı olması dileğiyle...
 
 

Yorumlar (0)