Öğrenciler İçin Defter Yazı Düzeni, Güzel Yazı Yazmak, Nasıl Güzel Defter Tutulur?

Öğrenciler İçin Defter Yazı DüzeniGüzel Yazı Yazmak, Nasıl Güzel Defter Tutulur?

Öğrenciler İçin Defter Yazı Düzeni, Güzel Yazı Yazmak, Nasıl Güzel Defter Tutulur?

Öğrenciler İçin Defter Yazı Düzeni, Güzel Yazı Yazmak, Nasıl Güzel Defter Tutulur? Defter Yazı Düzeni

Öğrenciler İçin Defter Yazı Düzeni, Güzel Yazı Yazmak, Nasıl Güzel Defter Tutulur? Defter Yazı Düzeni

1-Yazın çok düzgün  ve sade durmalı. (altın kural)

2-Yazı başlıklarını fosforlu kalemle yazabilirsin.

3-Madde işaretlerini ise açık renkler ile işaretle ancak fazla süslü yapma. x işareti gibi değişik işaretler yap ama büyük olsun biraz.


4-Yazın karışık-çirkin olsa bile sade dursun. Eğer sade durursa yazın çirkin görünmez. En berbat yazı bile harika görünebilir yeter ki tarzın olsun.


5-Öğretmeniniz yazı yazdırırken önemli dediği yerleri fosforlu açık renklerle çizin (sarı, pembe gibi).


6-Matematik dersinde kesinlikle toplama çıkarma gibi işlemleri belirtmek için işaretleri kırmızı kalemle yazmayın çirkin durabilir ve görüntü kirliliğine dönüşür. 4.  maddeyi tekrar okuyun o madde artık işe yaramaz.


7-Eğer İngilizce dersinde öğretmen bir kelimeyi cümle içinde kullanmışsa altını iki defa çizin ve parantez içinde anlamını yazın. Ama eğer öğretmeniniz buna izin vermiyorsa yapmayın. Bizim öğretmen defter arkasına bir sözlük gibi bir şey yaptırdı. Sen de yapabilirsin. Anlamlarını da oraya yazarsın.


8-Matematik işaretleri gibi imla işaretlerini de kırmızıyla yapma (parantez işareti, nokta, virgül gibi).


9-Defterinizi kırıştırmamaya çalışın ve yağmurlu günlerde okul sırasında beklerken çantanızın arasına su girip defteriniz ıslanıyorsa ıslatmamaya çalışın ya da kitapların üst kısmına mendil gibi bir şey koyun defteriniz ıslanmaz.


10-Grafik çizimleri gibi renkli veya renksiz kalemle çizebileceğiniz şeyler şunlardır: Çizgi grafiğini normal kalemle, çetele ve sıklık tablosu normal kalemle, su döngüsü gibi çizimler sizin zevkinize kalmış ama renkliyle de yazacaksanız çok abartmayın derim. Sütun grafiği renkli veya renksiz olabilir ama dediğim gibi renkleri fazla abartmayın.


11-Önceki kural normal yazılar için de geçerli, sürekli açık veya koyu renk kullanıp durmayın. Sade ve kendinize özgü bir görünümü olsun böylece hem sade hem de harikulade bir yazınız olur.


12-Eğer bütün bir deftere grafik gibi bir şey çizmediyseniz  sadece konu başlıkları ve yazı varsa ve önemli bir şeyi gözünüze hemen gözüksün diye renkli kalemle yazacaksınız fosforlu kalemle yazmayın. Yalnızca renkli kalem olması yeterlidir. Yoksa çirkin durabilir.


13-Defterlere sticker yapıştırmayın. Sadelik ayrı bir hava katar. Ama defter kapağına yapıştırabilirsiniz. Rock tarzı gibi şeyler hoş durabilir.


14-Yazını ne çok büyük ne de karınca gibi yazma. Orta boylarda dursun. Kareli defterlerde bir kareyi geçmesin ama eğer çizgili defterde geçerse çok kötü olur. Tavsiye etmiyorum.


15-Çok aşırı sade olmayın, öğretmen hiç önemli bir şey yazdırmamışsa veya konu başlığı yoksa arada bir renkli kalem kullanın.


16-Grafik çizerken içini normal kalemle, önemli yer ve ayrıntılarını renkli tükenmez kalemle çiz. Ok işaretlerini fosforluyla yapma derim.


17-Defterinin yanından mutlaka yiyecek veya içeceği uzak tut. Yoksa elin çarpabilir ve defterine bulaşır. Kuruduktan sonra çirkin durur.


18-Evde yazı yazarken masanın üstünde yazın. Uzanarak veya koltukta yazarsanız kolunuz her şeyi altüst eder, defteriniz kırışır. Okulda belki kullanmak istemezsiniz ama evde mutlaka ataç kullanın.


19-İmla kurallarına dikkat edin. İmla kuralları her şeydir. Nereye virgül konulacağını, neyin nasıl yazılacağını iyi bilmelisin. Bilmiyorsan da silik yaz eve gidince TDK'den veya yazım kuralları sözlüklerinden doğrusuna bak. Yanlışsa düzelt.


20-Çok bastırarak yazma. Yanlış bir şey yazarsan silginle sildiğinde iz kalır, bu da defterini çirkin gösterir.


21-Uzağı göremiyorsan ve arkada oturuyorsan bunu öğretmene söyle.Yoksa tahtaya yazılan şeyleri göremezsin. Yalan yanlış yazarsın. Eğer öğretmeninin yapacağı bir şey yoksa arkadaşından bak. O da biraz fedakar olsun canım!..


22-Kendi tarzını oluştur. Harfleri çok süslü yapma ama değişik şekle sok.

23-Öğretmen tahtaya  bir şey yazmanı istediyse mutlaka elinden geldiği kadar büyük yazmaya çalış. Yamuk yazma sakın. Tahtada kötüyse defterinde de kötüdür. Eğer beceremiyorsan evde yazı çalışmaları yap. Birilerinden yardım iste. Ya da evine yazı tahtası gibi bir şey al ve ona yaz. Ama alamıyorsan poşet dosyayı duvara as ve yaz.


24-Renkli kalemleri kendi tarzına göre seç. Okunabilecek renkleri seç. Herkes kendisi gibi olursa daha iyi olur.


25-İngilizce, Matematik, Fen ve Teknoloji, Teknoloji ve Tasarım dersleri için kareli defter kullan Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Türkçe dersleri için çizgili defter kullan.


26-Defterlerini çantana tokuşturmamaya çalış. Mümkünse çantanda defterleri bir yana okul kitaplarını bir yana koy. Defterlerin ezilirse çirkin olur.


27-Defterlerde resim olanları kullanma.Yazı yazacak yer kalmaz. Ama akıllı defter alabilirsin. Hem altında bilgi yazıyor, hem resimleri küçük, hem bilgilenirsin, hem de yazacak yer kalır.


28-Telli defterler hemen yırtılabilir ama defterine iyi bakarsan bir şey olmaz. Onlar daha pratik. Ortalı defterlere de iyi bak. Yoksa ortası çıkıyor çirkin olur.


29-Yazı başlıklarının uzunluklarına dikkat et. Örnek:

Başlık uzunsa dipten başla. Başlık kısaysa ortala.

30-Telli defterlerinin telini bükmemeye çalış yoksa sayfaları çeviremezsin. Defterin yırtılır.

Öptüm canlarım.

Aysu Erdinç

Yararlı olması dileğiyle...

Yorumlar (6)
Büşra 4 yıl önce
Çok yararlı oldu. Sevgilerrr.
vhbk 4 yıl önce
vhbnkşlçmölş
zehra encu 3 yıl önce
harikaydı çok teşekkürler
ECEM NAZ ERCAN 2 yıl önce
Sağolllllll
ECEM NAZ ERCAN 2 yıl önce
Teşekkürler
melek 4 yıl önce
2 sınıf