SERT SESSİZLERİN YUMUŞAMASI VE YUMUŞAK SESSİZLERİN SERTLEŞMESİ
SERT SESSİZLERİN YUMUŞAMASI VE YUMUŞAK SESSİZLERİN SERTLEŞMESİ

Sert sessizler "Fıstıkçı Şahap"ın sessizleridir. Sert sessizlerle (ç, f, h, k, p, s, ş, t) biten sözcüklere gelen yumuşak sessizlerle başlayan eklerin ilk harfi sert sessizlere dönüşür, yani sertleşir. Ayrı yazılan "de" bağlacı gibi sözcükler için sessiz değişimi olmaz. Ayrıca özel adlara gelen ve kesme imi ile ayrılan eklerde bu dönüşüm yazıda olmaz, okuyuşta olur.

Örnekler: Ahmet'in, Karabük'e, ...vb.

Benzer biçimde, sonu sert ve süreksiz sessizle biten sözcüklere sesli ile başlayan ek geldiğinde, sözcük sonundaki sert sessiz yumuşar. (p-ç-t-k) sertleri = (b-c-d-g-ğ) sessizlerine yumuşar. Özel adlara gelen ve kesme imi ile ayrılan sözcükler için yazımda bu dönüşüm olmaz ancak okunuşta olur. Tek heceli sözcüklerin bazıları bu kurala uymaz. Bunlar; süt, ip, sap, ek gibi sözcüklerdir.

Örnekler:

"herkesden" değil, "herkesten"
"arkadaşdınız" değil, "arkadaştınız"
"kaçdır" değil, "kaçtır"
"yapdık" değil, "yaptık"
"safdır" değil, "saftır"
"rafdan" değil, "raftan"
"şahdan" değil, "şahtan"

"kitapı" değil, "kitabı"
"yanaka" değil, "yanağa"
"kazança" değil, "kazanca"
"kanatı" değil, "kanadı"

dilbilgisi, dil bilgisi, dil bilgisi ygs, dil bilgisi nedir, dil bilgisi kpss, dil bilgisi pdf, dil bilgisi kuralları, dil bilgisi 5. Sınıf, dil bilgisi test, dilbilgisi tdk, dil bilgisi ygs, dil bilgisi konu anlatımı pdf, dil bilgisi kpss, dil bilgisi kuralları, dil bilgisi nedir, dil bilgisi test, türkçe konu anlatımı ygs, türkçe konu anlatımı 6. Sınıf, yazım kuralları örnekleri, yazım kuralları nelerdir, yazım kuralları 8. Sınıf, yazım kuralları 5. Sınıf, yazım kuralları kısaca, yazım kuralları tdk, yazım kuralları 6. Sınıf, noktalama kuralları, yazım kuralları, noktalama işaretleri, 

Yorumlar (0)