Çağatay Türkçesiyle Yazılmış Bir Dua ve Gizli İlimler Kitabı

Çağatay Türkçesiyle Yazılmış Bir Dua ve Gizli İlimler Kitabı

“Merak, geleceği ve içinde yaşadığı evreni nedenleri ve sonuçlarıyla araştırma güdüsü insanoğlunun güçlü duygularından biridir. Bu merak ve evrenin sırlarını anlama çabası “gizli ilimler” olarak adlandırılan ilim ve ilgi alanını ortaya çıkarmıştır. Yüzyıllardır hemen hemen her çağda “gizli ilimler” kitapları yazılmış ve elden ele dolaşarak merakla okunmuştur. Yayına hazırladığımız bu eser de Çağatay (Doğu) Türkçesiyle yazılmış bir dua ve gizli ilimler kitabıdır.

Çağatay Türkçesiyle Yazılmış Bir Dua ve Gizli İlimler Kitabı

Orta Türkçenin son dönemi olan Çağatay Türkçesi çeşitli ağız özelliklerinin yazı diline girmesiyle zaman zaman farklılaşsa da temelde kökleri Köktürk, Uygur, Karahanlı, Harezm-Kıpçak sahası yazı diline dayanan Türkçenin kesintisiz bir devamı sayılabilir. Bu lehçe yalnızca Orta Asya Türk Devletlerinde yazı ve diploması dili olarak kullanılmakla kalmamış, Avrupa Rusyasında Oğuzlar dışındaki Türkler arasında neredeyse 20. yüzyılın başlarına kadar varlığını sürdürmüştür.

Elinizde tuttuğunuz bu eser Çağatay Türkçesi’nin dil özelliklerini taşımakla birlikte dua ve gizli ilimlerle ilgili malzemeyi de içinde barındırmaktadır. Bu eserde Evrâd-ı Fethiye, Kadeh duası, Salavât-ı Kebire, Si ve Se ayetleri, Şeş Kelime adlı dua, Heft Selâm duâsı, Red-name duaları ile Saat-name, ayın uğursuz günleri, Seker yıldızının özellikleri, ayın hareketleri ve burçların hangi güne denk geldiğinin hesaplanması, Nevruzname, saçın ne zaman kesilmesi gerektiği, insan vücudundaki çeşitli bölgelerin seğirmesinin nelerin alameti olduğu, evden eve taşınmanın, yeni elbise biçmenin ve giymenin, çamaşır yıkamanın, tırnak kesmenin hangi günlerde yapılması gerektiği ve kulak çınlamasının hangi gün neye delalet ettiğinin anlatıldığı bölümleri ilgi ile okuyacaksınız.” (Tanıtımdan)


#türkdili #kitapevi #türkçe #turkey #turkish #türkiye #edebiyat #türkoloji #turkology #türklük #books #tdk #Kitaphane #kitaplık #turkoloji #turkishlanguage #turkishstudies #turkcemiz #türktarihi #turkdilkurumu #tanitimbülteni #orhun #abideleri #kitapkurdu #kitapalıntıları #kitapaşkı

Yorumlar (0)