TÜRKÇENİN DİRİLİŞİ TÜRKÇE SÖZLÜĞÜ

Anketler / Öne Çıkanlar

Anketler / Yeni Eklenenler

Avcar ne demektir? Avcar nedir?

TDH-TÜRK LEHÇELERİ SÖZLÜĞÜ

- Konu: Avcar ne demektir? Avcar nedir? Avcar sözcüğünün anlamı.

> Bu sözcük, TDH Türk Birliği - Türk Lehçeleri Sözlüğümüzde yer almaktadır.

> Anlamı-Açıklaması: “Barut” anlamına gelen kelimenin “Baharat” manası da bulunmaktadır. Her iki kavramın ortak yönü kokulu ve toz halinde olmasıdır. Hangisinin diğerine benzetildiği hakkında kesin bir yorum yapmak mümkün değildir. Gelin ağıdı (gelinin arkasından okunan türkü) içeriği ise Ağ/Av kökü üzerinden Ağıt (mersiye) ve Avut (feryat) sözcükleri ile bağlantılıdır. Yine Türkçe’ye Avcar/Avçar olarak da aktarılması mümkün görünen Ovçar kelimesinin “Tüfek” / “Av tüfeği” manası taşıması da hem avlanma, hem barut patlatan nesne, hem de ses çıkaran alet olma içerikleri ile uyumludur.

>Türk Lehçeleri Sözlüğü'müzde Sayın Suat Özer, Sayın Deniz Karakurt, Prof. Dr. Tuncer Gülensoy, Prof. Dr. Ekrem Barak Arıkoğlu, Prof. Dr. Timur Kocaoğlu başta olmak üzere çok sayıda bilegemizin çalışmalarından yararlanılmıştır.
ç
ğ
ı
ö
ş
ü
â
î
û
Aradığınız sözcük, 16 değişik sözlük türümüz içerisinde farklı anlamlar taşıyabilir. "Yalnızca tam örtüşen sonucu göster" ya da "İçerenleri de göster" seçenekleriyle yeni aramalar yapmanızı öneririz. Saygılarımızla...