TÜRKÇENİN DİRİLİŞİ TÜRKÇE SÖZLÜĞÜ

Anketler / Öne Çıkanlar

Anketler / Yeni Eklenenler

Bitig ne demektir? Bitig nedir?

TDH-TÜRK LEHÇELERİ SÖZLÜĞÜ

- Konu: Bitig ne demektir? Bitig nedir? Bitig sözcüğünün anlamı.

> Bu sözcük, TDH Türk Birliği - Türk Lehçeleri Sözlüğümüzde yer almaktadır.

> Anlamı-Açıklaması: Kitap anlamına gelen sözcüğün Türkçe olmadığı iddiası doğru değildir. Çok basit bir ses dönüşümü ile Biçim/Bitim, Biçik/Bitik, Biçimek/Bitimek kelimeleri hep aynı kökten gelir ve Biç/Bit/Pit kökünde şekil çizmek manası bulunur. Eski çağlarda yazıların resim esasına dayalı olduğu göz önüne alındığı takdirde Türkçedeki Biçim (şekil) sözcüğünün de aynı zamanda harf manası taşımasının hiç de şaşırtıcı olmadığı görülecektir. Kavram bazı lehçelerde Bitik/Pitik/Pitig olarak da söylenir. Pitig söylenişinde fırça yazısı manasına da rastlanmıştır.

>Türk Lehçeleri Sözlüğü'müzde Sayın Suat Özer, Sayın Deniz Karakurt, Prof. Dr. Tuncer Gülensoy, Prof. Dr. Ekrem Barak Arıkoğlu, Prof. Dr. Timur Kocaoğlu başta olmak üzere çok sayıda bilegemizin çalışmalarından yararlanılmıştır.
ç
ğ
ı
ö
ş
ü
â
î
û
Aradığınız sözcük, 16 değişik sözlük türümüz içerisinde farklı anlamlar taşıyabilir. "Yalnızca tam örtüşen sonucu göster" ya da "İçerenleri de göster" seçenekleriyle yeni aramalar yapmanızı öneririz. Saygılarımızla...