TÜRKÇENİN DİRİLİŞİ TÜRKÇE SÖZLÜĞÜ

Anketler / Öne Çıkanlar

Anketler / Yeni Eklenenler

Emlek ne demektir? Emlek nedir?

TDH-TÜRK LEHÇELERİ SÖZLÜĞÜ

- Konu: Emlek ne demektir? Emlek nedir? Emlek sözcüğünün anlamı.

> Bu sözcük, TDH Türk Birliği - Türk Lehçeleri Sözlüğümüzde yer almaktadır.

> Anlamı-Açıklaması: Bedenen veya ruhsal olarak şifa bulunan bir yerleşim birimini veya yöreyi ifade eder. Çoğunlukla o bölgede bulunan evliya mezarları ile ilişkilendirilir. Anadolu’da bu adı taşıyan köyler hatta pek çok köyün toplamından oluşan yöreler vardır. Mitolojik bir kişilik olan Uluğ Türk’ün oğlu olan “Amlak” adı ile de alakalı görünmektedir. Bu isim de şifa vericiliği temsil eder. Am/Em/İm kökünden türeyen kelime şifa veren, tedavi eden demektir. Emlemek fiili ilaç vermek, iyileştirmek, sağaltmak anlamlarına gelir. Emnek ise “Tedavi” demektir. Sözcüğün ayrıca Müşfik (şefkatli) anlamı da bulunmaktadır.

>Türk Lehçeleri Sözlüğü'müzde Sayın Suat Özer, Sayın Deniz Karakurt, Prof. Dr. Tuncer Gülensoy, Prof. Dr. Ekrem Barak Arıkoğlu, Prof. Dr. Timur Kocaoğlu başta olmak üzere çok sayıda bilegemizin çalışmalarından yararlanılmıştır.
ç
ğ
ı
ö
ş
ü
â
î
û
Aradığınız sözcük, 16 değişik sözlük türümüz içerisinde farklı anlamlar taşıyabilir. "Yalnızca tam örtüşen sonucu göster" ya da "İçerenleri de göster" seçenekleriyle yeni aramalar yapmanızı öneririz. Saygılarımızla...