BU UÇAKLAR UÇTUYSA, BUNLAR ÇOKTAN UÇAR!

BU UÇTUYSA, BUNLAR ÇOKTAN UÇAR!

BU UÇTUYSA, BU UÇAKLAR ÇOKTAN UÇAR!

Cumhuriyeti kuran Atatürk ve Türk Ordusu şöyle düşünürdü:

"Vatan sevgisi imandandır."

Çanakkale'de ve Kurtuluş Savaşı’nda kullandığımız bu uçakların kanatları adeta çuval bezinden yapılmıştı. Türk askerleri öleceğini bile bile gözünü kırpmadan bu uçaklarla Yunan'a, İngiliz'e meydan okudular!

KURTULUŞ SAVAŞI'NDA İLK ZAFER

Çeşitli şehirlerden kaçıp binbir güçlükle Anadolu’ya gelen pilotlarımız, Konya’da buluştu. Burası Birinci Dünya Savaşı’nda transit merkeziydi. Depolarda Filistin Cephesi’nden kaçırılan hurda 17 tayyare vardı. İstanbul'dan, İngilizlerin elinden ise 1-2 tayyare kaçırılmıştı. 

Tayyareler uçamayacak kadar kötüydü. Yılmadılar; gece gündüz sürecek zorlu çalışmaya giriştiler.

Yedek parça sıkıntısı tayyarelerin faal duruma getirilmelerini son derece güçleştiriyordu. Örneğin, o dönemde bez kaplı uçakların dış etkenlerden muhafazasını sağlayan emaye elde yoktu. Patates, paça, yumurta akı gibi jelatinli maddeler kaynatıldı ve bu garip terkiple tayyarelerin bezleri gerdirilmeye çalışıldı. Ancak yağmurda bezler sarktı ve uçuşta hep parçalandı.

Tayyareleri uçuracak benzin ise Rusya’dan, İtalya’dan kaçırılarak at, eşek sırtında getiriliyordu.

Tüm bunlara rağmen pilotlar, makinistler bazı tayyareleri çalışır hale getirdi. Ulusal güçlerin elinde çalışabilir halde sadece 8 tayyare vardı.

Yunanistan'ın ise 75 uçağı vardı.

***

15 Ağustos 1920.

İstiklal Savaşı’nda ilk uçuş yapıldı.

23. Tümen Komutanı İzzettin Çalışlar, Kula ve Alaşehir civarının havadan keşfini istedi.

Pilot Astsubay Vecihi, sabah 08.00’de havalandı.

Havalandı havalanmasına ama tayyare pek itimat vermiyordu. Motor arızalı, kanatları hurdaydı. Zaman geçtikçe tayyarenin bir parçası yerinden fırlamaya başladı. Radyatörler su damlatıyordu.

Pilot Vecihi yine de kararlıydı. Dönmeyecekti. Görevini kusursuz yerine getirecekti.

Keşif için havalanmıştı ama Alaşehir tren garında Yunan kuvvetlerini görünce irtifasını/yüksekliğini 600 metreye kadar indirdi. Yunan askerleri, Türklerin çalışır tayyaresi olduğuna ihtimal vermiyordu. Bu nedenle Türk uçağını kendilerinden sandılar.

Yanıldılar.

Pilot Vecihi bu fırsatı kaçırmadı. Ardı ardına iki bomba attı. Yunanlılar bozguna uğradı. Pilot Vecihi uçağı 50 metreye kadar indirdi ve makineli silahla Yunan askerlerini taramaya başladı; mermisi bitene kadar...

Yunanlar, Türk pilotun bu ucube tayyareyle nasıl uçtuğuna hiç akıl erdiremedi.

Alaşehir hava saldırısı, Türk hava kuvvetlerinin Kurtuluş Savaşı’ndaki ilk zaferi oldu.

***

O uçaklar uçtuysa, bugünküler haydi haydi uçar. Ülkemiz elden gidiyor, hala saçma sapan kısır siyasal tartışmalar yapılıyor! PKK'lıların yanı sıra, Afganistan ve Suriye'den gelen terör maşaları eliyle ülkemiz iç savaşa sürüklenmek isteniyor.

Uyanın. 

Birlik olma zamanıdır!

Elinde su tabancası olan bile yangına koşmalıdır.

Devlet de millet de üzerine düşeni fazlasıyla yapmak zorundadır!

Saygılarımla.

Suat Özer

Yorumlar (0)