Atatürk'ün Anıları, Avusturyalılara Verilen Ders

Atatürk'ün Anıları, Avusturyalılara Verilen Ders

Atatürk'ün Anıları, Atatürk hayatı, Atatürk fotoğrafları, Atatürk 10 kasım, Atatürk kimdir, Atatürk imzası, Atatürk sözleri, Atatürk doğum, Atatürk hayatı kısaca, Atatürk resimleri

Atatürk ile ilgili tüm yazıları okumak için tıklayınız: ATATÜRK

Atatürk'ün Anıları, Atatürk hayatı, Atatürk fotoğrafları, Atatürk 10 kasım, Atatürk kimdir, Atatürk imzası, Atatürk sözleri, Atatürk doğum, Atatürk hayatı kısaca, Atatürk resimleri

Avusturyalılara Verilen Ders

Mustafa Kemal Birinci Dünya Savaşında Viyana’dadır. Generaldir. Bir otelde kalmaktadır. Birçok yabancı generaller ve diplomatlar da bu oteldedir. Mustafa Kemal yemek salonuna indikçe Avusturyalı bir diplomat ailenin kendisine küçümseme ile baktığını hissediyor. Bir kolayını bulup bu aile ile tanışıyor.

İlk fırsatta Mustafa Kemal’e askerlikten söz açarak bu mesleğin bilgi ile beraber tecrübeye de ihtiyacı olduğunu söylüyorlar ve hemen arkasından da:

-“Türk ordusunda sizin gibi genç generaller çok mudur?” Diyorlar.

Mustafa Kemal bunlara unutmayacakları bir ders vermek istiyor. Ve iki gün sonra aynı aile ile birlikte yemek yerlerken Mustafa Kemal, Avusturyalıların genç Napolyon’a karşı kaybettikleri meşhur Olm Meydan Savaşı’nı anlatmaya başlıyor ve sözü şöyle bitiriyor:

-“Evet, muhterem baylar; Fransız ordularını sevk ve idare eden Napolyon da Olm Meydan Savaşı’nı kazandığı zaman çok genç bir generaldi.”

Avusturyalılar, bundan sonra ne Mustafa Kemal ile yemek yemişler ve ne de Türk generallerinden ve tarihten bahis açmışlardır.1

1 Niyazi Ahmet Banoğlu, Yayınlanmamış Belgelerle Atatürk’ün Siyasi ve Özel Hayatı, İlkeleri, 2. Baskı, İstanbul 1981, s. 297–298.

Kaynak: Atatürk’ten Gençliğe Unutulmaz Anılar, Ahmet Gürel, Mayıs 2009

Yorumlar (0)