İpek Ongun Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri​​​​​​​, yazarlar, şairler, düşünürler, biyografiler, kim kimdir?

İpek Ongun Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri, yazarlar, şairler, düşünürler, biyografiler, kim kimdir?

Biyografi, kısa biyografiler, biyografi, biyografi eserleri, ilginç biyografiler, önemli biyografiler, yazarlar, şairler, düşünürler, kim kimdir, yaşam öyküsü, yazarlar, şairler, düşünürler, biyografiler, kim kimdir? İpek Ongun Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

biyografi, kısa biyografiler, biyografi, biyografi eserleri, ilginç biyografiler, önemli biyografiler, yazarlar, şairler, düşünürler, kim kimdir, yaşam öyküsü, yazarlar, şairler, düşünürler, biyografiler, kim kimdir?

Bütün yazar, şair ve düşünürleri şu bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Lütfen tıklayınız: Yazarlar-Şairler-Edebiyatçılar-Düşünürler

...

İpek Ongun Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

İpek Ongun (d. 07 Ocak 1942, Ankara)

1961 yılında Amerikan Kız Koleji Edebiyat Bölümü'nden mezun olan İpek Ongun, yazı yaşamına 1980'de yayımlanan Mektup Arkadaşları'yla başladı. Onu Kamp Arkadaşları ve Afacanlar Çetesi adlı çocuk kitapları izledi.

Bunların ardından yayımlanan Yaş On Yedi ve Bir Genç Kızın Gizli Defteri adlı yapıtlarıysa gençlik için yazılmış romanlardır.

Gençlik romanlarından sonra, gençlere yaşam kültürü ve kişisel gelişim gibi konularda yardımcı olmak amacıyla bir üçleme yazdı. Adları sırasıyla; Bir Pırıltıdır Yaşamak, Bu Hayat Sizin ve Lütfen Beni Anla olan bu kitapların ilki 1991 yılında TÜYAP'ta "Altın Kitaplar Ödülü"nü aldı. Ayrıca gençler için yaptığı çalışmalar nedeniyle Rotary Kulübü'nün Toros, Akdeniz ve Tarabya kolları tarafından 1995-1996,  2003-2004 ve 2006 yıllarında kendisine "Meslek Hizmetleri Ödülü" verildi.

1998 yılında da Oriflame firmasının 250.000 kişilik bir halk jürisine yaptırdığı anket sonucu yılın en başarılı kadın yazarı seçildi. Bunlara ek olarak, yazarın çeşitli okul ve derneklerce verilmiş ödülleri de bulunmaktadır.

Bu çalışmalardan sonra tekrar romana dönen Ongun, Bir Genç Kızın Gizli Defteri'nin devamı olan; Arkadaşlar Arasında, Kendi Ayakları Üstünde, Adım Adım Hayata, İşte Hayat, Şimdi Düğün Zamanı ve son olarak da Hayat Devam Ediyor kitaplarını yazdı.

Sabah gazetesindeki yazılarını Yarım Elma Gönül Alma ve Sabah Parıltıları adlı iki kitapta topladı. 2005 yılında, Şu Çılgın Tempoda Duyarlı Davranışlar adlı kitabı yayımlandı.

Bir yazar olarak İpek Ongun'un çıkış noktası "gence hizmet"tir.

Önce kitabı ve okumayı sevdirerek, sonra ise sorgulayarak düşünen bir kafaya sahip olmanın önemini vurgulayarak; bu arada da yaşama kültürünü geliştirip, yaşama sevinci ve bilinci taşımanın önemini belirterek, özetle; hayatın önce gencin kendisine, sonra da başkalarına bir anlam ifade etmesi konusunda bir farkındalık yaratarak gençlere hizmet sunmaya çalışmaktadır.

Evli ve iki genç kadın annesi olan İpek Ongun, yazı yaşamını çok sevdiği Mersin'de sürdürmektedir.

İpek Ongun'un Eserleri

Roman:

Mektup Arkadaşları (1980),

Kamp Arkadaşları (1982),

Yaş On Yedi (1989),

Afacanlar Çetesi (1988),

Bir Genç Kızın Gizli Defteri (1990) (2017 yılına kadar 12 adet nehir roman),

Bir Pırıltıdır Yaşamak (1991),

Bu Hayat Sizin (1992),

Lütfen Beni Anla (1995),

Arkadaşlar Arasında (1997),

Kendi Ayakları Üstünde (1998),

Adım Adım Hayata (2000),

Şimdi Düğün Zaman (2004).

Öykü:

Mayanın Günlüğü 1-2-3-4 (çocuk kitapları, 2012)

Deneme:

Yarım Elma Gönül Alma (gazete yazıları, 1999)

Sabah Parıltıları (gazete yazıları, 2001)

Şu Çılgın Tempoda Duyarlı Davranışlar (2005)

Tercüme (Çeviri):

Yuvasız Çocuk (L. M. Montgomery'den, 1979),

Mutluluk Yolu (G. Sheehy'den, 1984),

Yürekten Kopup Gelen Ses (Joan Boez'den, 1989)

Yorumlar (0)