Süleyman Merdanoğlu Kimdir?

 Özbekistan Uluslararası Altın Miras Vakfı Ankara Bölümü Faaliyetleri

Türkiye’de Özbekistan Cumhuriyeti Hakkında Bilgi Edinmek İsteyen Kişi Ve Kuruluşlara Verilen Bilgiler Dışında; Özbekistan'ın Tanıtımı İle İlgili Gazete Ve Dergilere Yazılan Makaleler, Radyo Ve Televizyon Konuşmalarından Başka, Ayrıca Şimdiye Kadar Aşağıda Bir Kısmı Verilen Etkinlikleri Gerçekleştirmişi Bu Tür Faaliyetlere Katkıda Bulunmuş ve Bulunmaya Devam Etmektedir.

   1992 yılında  Özbekistan’dan Ankara’ya konferansa gelen rahmetli Prof.Dr.Malik Muradov ile Süleyman Merdanoğlu tanıştıktan sonra 1993 yılında Özbekistan’a davet edildi. Sonra birkaç defa gelip giderek çok sayıda Özbek dostu oldu. Özbek-Türk dostluğunun gelişmesi ve yeni Bağımsız olan Özbekistan’ı Türkiye aracılığıyla dünyaya tanıtmaya ihtiyaç duyulduğundan,  10.06.1997 tarihinde Özbekistan Uluslararası Altın Miras Hayriye Vakfı  (O’zbekiston Respublikası Xalqaro Oltin Meros Xayriya Jamoat Fondi) Genel Başkan Hüdaberdi Tohtabayev imzası ile;  Ankara Bölüm Başkanı olarak görev verildi. Halen bu görevi sürdürüyor.

Ocak-Mart 2004 tarihinde Özbekistan ziyaretinde, Uluslararası Amir Temur Vakfı tarafından Türkiye Temsilciliği de 20.02.2004 tarihinde Sn.Merdanoğlu’a verildi.    

       Aşağıda faaliyetlerimin bir kısmını kısaca başlıklar halinde arz edecek olunursa;

     * 6-10 Mayıs 1997 tarihleri arasında Eskişehir yapılan VII.Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası Etkinliklerine Özbekistan’dan Delege olarak katılan Bilim adamlarıyla. 


  Özbek Prof. Dr. Malik Muradoğlu, Prof.Dr.Enver Mahmut, eşleri Prof.Dr.Nedret Mahmut ve  Sn.Merdanoğlu (sağ başta ) kokteyilde

    *14-20 Temmuz 1997 tarihleri arasında yapılan Bayburt Valiliği 3.Dede Korkut Etkinliğine Prof. Dr. Malik Muradoğlu'nun delege olarak ikinci kez katılımı sağlandı.                                

   * Özbekistan'ın 6.Bağımsızlık yıldönümüne rastlayan 1 Eylül 1997 tarihinde  Sn.Merdanoğlu Özbekistan Kılavuzu adlı Türkçe kitabını hazırlayarak Türkiye'de Özbekistan Cumhuriyeti'ni çok yönlü tanıtıcı ilk ve tek Türkçe kitap olarak yayımladı. 

 Sn.Merdanoğlu tarafından hqzırlanan Özbekistan' tanıtan Türkiye'de ilk Türkçe kitap

    *Ankara'da Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde Aralık 1997 tarihinde açılan 1.Türk Dünyası Karma Resim Sergisi'ne Özbek Ressamların eserlerinin de katılımı sağlandı.

    *Ankara'da Aralık 1997 tarihinde FORM Fuarcılık tarafından organize edilen 3.Uluslararası Sanat ve El Sanatları Fuarına Özbek Ressam Haydar Ali Osmanov davet ederek kişisel sergisi açıldı.  

                                   Özbek resam Haydarali USMANOV

    *13-19 Temmuz 1998 tarihleri arasında yapılan Bayburt Valiliği 4.Dede Korkut Etkinliği çerçevesinde Taşkent, Semerkant ve Namengan'lı 11 Özbek ressamın karma resim sergisi açıldı. Bölüm Başkanı Süleyman Merdanoğlu'na Türkiye Özbekistan dostluğuna katkılarımdan dolayı Bayburt Valisi Ali Haydar ÖNER tarafından teşekkür plaketi verildi.  

 Bayburt Valisi Ali Haydar ÖNER ( Ortada ), Özbek Türkolg Babahan Şerif (solda), Süleyman Merdanoğlu (sağda )

   *1-5 Ekim 1998 Ankara Valiliği Cumhuriyetin 75.Yılı etkinlikleri ve 1.Uluslararası Ankara Kültür ve Sanat Festivali çerçevesinde; Ankara-Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Galerisinde çok sayıda yabancı ülkelerin katıldığı karma resim sergisine Özbek ressamların eserlerin de sergisi açılarak katılımı sağlandı.                                

   *Ankara'da Resim ve Heykel Müzesi'nde 21 Kasım-1 Aralık 1998 tarihleri arasında 2.Türk Dünyası Karma Resim Sergisine Özbek ressamların eserlerinin de katılımını sağlandı.

   *4-12 Aralık 1998 tarihleri arasında Giresun Belediyesi Kültür ve Sanat Etkinlikleri çerçevesinde iki Özbek ressam davet edilerek karma sesim sergisi ile katılındı.

   *4-31 Aralık 1998 tarihinde Ordu'da Ordu İli Kültür ve Kalkındırma Vakfı Etkinlikleri çerçevesinde ayni iki Özbek Ressamın Karma Resim Sergileri açıldı. 

              Ordu Valisi Kemal YAZICIOĞLU sergi açılışını yaparfken

   *Ankara'da Aralık 1998 tarihinde İDEA Galeri-Karma Resim Sergisine Özbek Ressamların eserlerinin de katılımı sağlandı.

  *19-25 Temmuz 1999 tarihleri arasında Bayburt Valiliği 5.Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni etkinliklerine iki Özbek delegenin katılımı sağlandı. Özbekistan hakkında Türkiye’de yayınlanan kitapların sergisi açılarak, Özbekistan’ın tanıtımı yapıldı. Katkılarımdan dolayı Bayburt valisi tarafından ikinci kez  teşekkür plaketi verildi.

  *Ankara'da 21-28 Aralık 1999 tarihleri arasında ADA Fuarcılık-Uluslararası Hediyelik Eşya Fuarı-Altın Park Özbek Ressamların Karma Resim Sergisi açıldı.                                 
 *Ankara'da 17 Aralık 1999-4 Ocak 2000 tarihleri arasında Kocatepe Camii avlusunda Türkiye 18. Kitap ve Kültür Fuarına Miras Vakfı Ankara Bölümü olarak katılarak; Özbekistan hakkında Türkiye’de  yayınlanan kitapların sergisi açıldı.

          Özbekistan Uluslararası Altın Miras Vakfı Ankara Bölümü Standı

  *Ankara'da yayınlanan Orta Asya konu ağırlıklı Ayyıldız Gazetesi yayın hayatını sürdürürken 01 Ocak 2000-2 Mart 2000 tarihleri arası daha sonra Sn.Merdanoğlu Avrasya Dergisi’nin Özbekistan haber koordinatörü olarak; Özbekistan Haberlerinin Türkiye'de ki okuyuculara duyurulmasını sağlandı.

  *Ankara'da Nisan 2000 tarihinde Türk Dünyası 1999 Hizmet Ödüllü verilecekler içinde Özbekistan'dan Taşkent Milli Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı Doç.Dr.Abdurazık RAFİYEV’ in Özbekçe ve Türkçe’ye katkıları dikkate alarak; Özbek ve Türk kültürüne hizmetinden dolayı, Sn.Merdanoğlu tarafından aday gösterildi.Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Süleyman DEMİREL'den ödülünü aldı.  

  *9-12 Haziran 2000 tarihinde Zonguldak-Kdz. Ereğlisi 7.Uluslararası Osmanlı Çileği Kültür Festivaline katılmak üzere Özbekistan Uluslararası Altın Miras Vakfı'nın 18 kişilik Milli Klasik Halk Dansları ve Müzik Grubu (MUNACAT) gösteri yapmak üzere davet edildi. 6 Haziran 2000 Taşkent’ten İstanbul'a geldi. Grubu havaalanında Ankara Bölüm Başkanı ve Kdz.Ereğli Belediyesi etkilileri karşıladı. Festivale üç gün önce gelen MUNACAT ertesi gün Kaymakam Mustafa İNGENÇ'i ve Belediye Başkanı Halil POSBIYIK'ı makamlarında ziyaret edilerek, Özbek çapanı ve doppisi giydirildi, hediyeler verilerek birlikte fotoğraf çektirildi. MUNACAT grubu  boş zamanlarını değerlendirerek şehrin turistik yerlerini de gezdiler.Yerel Demokrat TV'nin canlı programına grubu temsilen ben ve  grup lideri Kızlardan Dostmuhammedova ve oyunculardan Malika ve Ludmila katıldı.Daha sonra aynı televizyonun düzenlediği özel çekim de gösteri yapan MUNACAT izleyicilerden büyük ilgi ve alakasını gördüler. Her gittiği yerde ellerinden Özbekistan ve Türkiye bayrakları ile dolaşan Özbek kızları halkın sempatisini kazandılar. MUNACAT  grubu ile gelen Merkez Altın Miras Vakfın kameramanı tüm festival gösterilerini ve Kdz. Ereğlisi'ndeki görüntüleri videoya aldı. Ayrıca TRT Avrasya ve diğer TV ler ile yerel TV ler Munacat Grubu ile röportaj yaptılar. Munacat grubundan Özbekistan'ın tanınmış şarkıcılarından Züleyha Bayhanova Özbekçe Türkçe parçalar okudu .Özbekistan-Türkiye dostluğuna katkılarından dolayı Belediye Başkanı tarafından teşekkür plaketi verildi.












Ankara Bölümü Başkanı Sn.Merdanoğlu'nun başkanlığında, belediye başkanını ziyaret ederek, Özbek çapanı giydirdikten sonra.
  
Özbekistan Grubu festival yürüşünde

Kd.Ereğlisi festivale gelen
Özbekistan grubunun karneyi ile tanışıyor

*Cumhurbaşkanımız Sayın Ahmet Necdet SEZER'in Ekim 2000 tarihinde Özbekistan'ı ziyaretlerinde; daha önce Kdz.Ereğlisi'ne festival için gelen Altın Miras Vakfının  kameramanın video ya aldığı Türkiye hakkındaki görüntüleri Özbek Devlet TV sinde uzun sure gösterilerek; Özbekistan-Türkiye dostluğu vurgulandı.

 *Safranbolu Kaymakamlığı'nın Kültür Etkinlikleri çerçevesinde; Altın Miras Ankara  Bölüm Başkanlığı işbirliği ile Özbek ressamların karma resim sergisi 30 Haziran-19 Temmuz 2000 tarihinde Kaymakamlığın Cıngıllıoğlu Sanat Galerisinde açıldı. Açılışta Türkiye-Özbekistan dostluğu ve kültürel işbirliği hakkında Karabük Valisi Nafiz KAYALI ve Ankara Bölüm Başkanı Süleyman MERDANOĞLU birer konuşma yaptılar. Açılışa Karabük ve Safranbolu'dan gelen sanat severler katıldı. 

             Ankara Bölümü Başkanı Vali Nafiz Kayalı'ya bilgi verirken

 *17-23 Temmuz 2000 tarihinde yapılan Bayburt Valiliği Uluslararası 6.Dede Korkut Sanat Şöleni'ne Özbekistan'dan Doç.Dr.Muradulla MİRZAEV'in panele delege olarak katılımı sağlandı.

*İstanbul-Kartal Belediyesinin 25-27 Ağustos 2000 tarihleri arasında düzenlediği 18.Uluslararası Kartal Kültür ve Sanat Festivali'nde Özbek Ressamların Karma Resim Sergisi ve Özbekistan konulu kitapların sergisi açıldı. Özbekistan-Türkiye dostluğuna katkılarından dolayı Belediye Başkanı tarafından Sn.Merdanoğlu’na teşekkür plaketi verildi. 

Yorumlar (0)