Göktürkçe 'Türk bodun ertin ökün' Nasıl Yazılır? Türk bodun ertin ökün ne demektir?

Göktürkçe "Türk bodun ertin ökün" Nasıl Yazılır? Türk bodun ertin ökün ne demektir?


 Türk bodun ertin ökün.

Türk bodun ertin ökün ne demektir?

Türk Oğuz begleri budun esiding: uze tengri basmasar asra yir telinmeser Türk
budun ilingin törüngün kim artati udaçı erti? Türk budun ertin, ökün!" (Bilge Kağan Abidesi-Doğu Yüzü)

"Türk, Oğuz beyleri, ulusu! işitin yukarıda gök basmasa, aşağıda yer delinmese, Türk milleti ülkeni, töreni kim bozabilir? Türk milleti vazgeç, pişman ol"

Bu sözler 1273 yıl önce taşlara kazınmış. Yani bu sözün Fransız ihtilalinden 1000 evvel söylendiği göz önüne alınırsa geçmişte ve gelecek Türk milleti için ne kadar önemli olduğu gün yüzüne çıkar.

Türkler için binlerce yıl öncesinden adeta bir kurtuluş muştusu. Türklerin ne kadar çok devletten kurduğundan bahsederek gururlanırız; oysa bir de ne kadarını yıktığımıza bir bakalım.

Bir söz vardır “2 Türk bir araya geldi mi devlet kurar” diye. Peki, neden binlerce hatta milyonlarca Türk bir devleti çürümeden veya yıkılmaktan kurtaramıyor. Osmanlı’nın milyonlarca kilometreye hükmettiğini biliriz. Peki neden kazanılan topraklar yitirildi. Kaybetmemenin sebebi nedir diye sorduk mu? Veya kaybetmemek için çözüm yolları bulduk mu? Aslında uzun uzadıya çözümü aramaya gerek yok. Çünkü binlerce yıl öncesinden çözüm gelmiş. Örften, gelenekten, töreden ne zaman vazgeçilmişse millet yok olmuştur.

Göktürkçe Türk nasıl yazılır?

Göktürkçe Türk nasıl yazılır? Göktürkçe Türk yazılışı, Göktürkçe Türk kopyala

Türk Devletlerinin Adları Göktürkçe Nasıl Yazılır?

Göktürkçe Türk Ülkelerinin Adları Nasıl Yazılır, Türk Devletlerinin Adları Göktürkçe Nasıl Yazılır?

Göktürkçe Türk Irkı Sağ Olsun Nasıl Yazılır, Göktürkçe Türk

Göktürkçe Türk Irkı Sağ Olsun Nasıl Yazılır? Türk ırkı sağolsun Göktürkçe, Göktürkçe Türk yazısı.

Göktürkçe Türk Irkı Sağ Olsun Nasıl Yazılır, Göktürkçe Türk

Nasıl Yazılır Sözlüğümüzde 100.000 dolayında sözcüğün doğru yazılışı verilmiştir.

Sözcüklerin doğru yazılışını araştırmak için tıklayınız: NASIL YAZILIR SÖZLÜĞÜ

Bu yazı, Türkçe yazılması için oluşturulmuştur. Bu nedenle yabancı sözcüklerin tümüyle doğru yazılması güçtür. Ünlü uyumuna dayanır. Orhun yazısı sağdan sola doğru yazılmaktadır. Orhun yazısında büyük-küçük damga ayırımı yoktur ve toplam 39 damgadan oluşur. 39 damgaya ek olarak, sözcükleri birbirinden ayırmak için ":" imi kullanılır. Bu im satırların ilk sözcüklerinin önünde kullanılmazken, satırların son sözcüklerinin sonunda kullanılır. Damgaların beşi ünlü, sekizi bileşik ve 26'sı ünsüzdür (ñ bileşik ünlüden sayılmamalıdır.)

Yazının geleneksel kuralları şöyledir: Orhun yazısında bugün kullandığımız C, F, Ğ, H, J ve V damgaları yoktur. Bu sesler dilimizde ses dönüşümleri ile ikincil olarak oluşmuştur. Bu seslerin yerine, ses dönüşümleri ile hangi sesten geldiler ise onlar kullanılır. Bu durumda; C yerine Ç, H yerine K, Ğ yerine G, V yerine B, F yerine ise duruma göre P veya B (çoğunlukla P) kullanılır. J ise günümüzde de yoktur.

Seslem (hece) içindeki ünlü kalın ise (a, ı, o, u) kalın ünlülerle kullanılan ünsüzler, ince ise (e, i, ö, ü) ince ünlülerle kullanılan ünsüzler yazılır. Seslem ünlü uyumuna uymuyorsa, seslemlere ayrılarak her seslem kendi içinde değerlendirilir. Aynı sesin (a-e, ı-i) kalın ve ince ünlüsü genelde aynı damga ile gösterilir. Bir ünlünün nasıl okunacağı, içinde bulunduğu seslemdeki ünsüzlerin seçimine göre değişir. Bir seslem (hece) içinde kalın ünlülerle kullanılan ünsüzler kullanılmışsa kalın, ince ünsüzler kullanılmışsa ince okunur. Ç, Z, Ñ, M, Ş, P ünsüzleri için kalın ve ince ayrımı yoktur. Tüm ünlülerle aynı kullanılır.

Ünsüzler tek başlarına okunuşları ile anılır. Örneğin; "er" damgası tek başına "er", "ant" ve "alt" damgaları ise tek başlarına ant ve alt sözcüklerini verir. Sözcük başlarında yanlarında ünlü olmadan yazılırlarsa, okunuşları ile söylenirler. Örneğin; aç ve ık damgaları yan yana yazıldığında "açık" diye okunur.
A ve E sesleri Türkçede çok kullanıldığı ve eskiden taşa yazmak zor ve yer kısıtlı olduğu için A-E damgası gerekmedikçe yazılmaz. A-E damgasının yazılması için ünlünün uzun ünlü olması gerekir veya diğer ünlü yazma kurallarından birinin gerçekleşmesi gerekir. Örneğin; KAĞAN yazarken, NGK yazılır. Şöyle: Kalın N + Kalın G + Kalın K. Ünsüzler kalın yazıldığından arada A sesi olduğu anlaşılır. Örneğin; zehir anlamında AĞU sözcüğü yazılırken, A uzun ünlüdür. Bu yüzden yazılır. Yine, ADAŞ yazarken ilk A sesi uzun olduğundan yazılır ancak ikincisi yazılmaz (Ş + Kalın D + A). Eğer son ses ünlü ise kesinlikle yazılır. Örneğin; KARA yazarken ARK (A + Kalın R + Kalın K) biçiminde yazılır. Eğer RK biçiminde yazılsaydı, KAR diye okunurdu. Sondaki ünlü yanlış okumayı önler.

Bir sözcük yazılırken, sözcük içindeki ünlü değişmiyorsa, ilki yazılır. Diğerleri yazılmaz. Ünlü değişmediği sürece yalnızca biri yazılır. Örneğin; TİGİN yazarken, NGİT yazılır. İkinci İ damgasına gerek yoktur. Şöyle: İnce N + İnce G + İ + İnce T. Örneğin; BODUN sözcüğü, NDOB (Kalın N + Kalın D + O + Kalın B) biçiminde yazılır. Çünkü O ve U aynı biçimde yazılmaktadır. İlk seslem dışında O sesi Türkçede bulunamayacağından, ikincisi U olarak okunur. Eğer ünlü değişiyorsa, o zaman yazılır. Örneğin; KATUN yazarken, NUTK (Kalın N + U + Kalın T + Kalın K) biçiminde yazılır.

Bileşik damgalı sesler şunlardır: NÇ, LT-LD, NY, NT-ND, İÇ, OK-KO-UK-KU, ÖK-KÖ-ÜK-KÜ, IK-KI-İK-Kİ. Bu sesler görüldüğü yerde bu seslere ilişkin damgalar kullanılır. Bu damgaların kullanılması, diğer kuralları etkilemez. Örneğin; YANIK yazarken, IK + Kalın N + Kalın Y kullanılır. YANAK yazarken, Kalın K + Kalın N + Kalın Y kullanılır. ÇÖREK yazarken ise, İnce K + İnce R + Ö + Ç kullanılır. Burada Ö ve Ü için kullanılan damgalar aynı olduğundan ayrımı yapan bileşik damga kullanılıp kullanılmamasıdır. OK ve ÖK damgaları zaten ünlü sesini verdiğinden ünlü değiştiği halde belirtilmesine gerek bırakmaz.

Yorumlar (0)