ÇALINAN VE SOYULAN TÜRKİYE TRUVA HAZİNESİ - Dr. Phil. İLHAN AKÇAY

Daha yirmi yıl evveline kadar Türk sanatı mefhumu bilinmiyor ve bu alandaki çalışmalar kısırken, son yıllarda bilhassa Anadolu Türk sanatı üzerinde araştırıcıların ve yayınlarının ortaya fazlasıyle çıktığı görülmektedir. Bugün Türklüğün üstün bir dehası olan sanatı ve bilhassa mimarisinin her bakımdan batı sanatından üstün olduğu anlaşılmaktadır. Hatta dünyada en geçilemez mimarî eserlerin Türkler tarafından inşa olunduğu tarihî gerçeklerin ta kendisi olarak kabul edilmektedir.

Türk Tarihi 19.06.2018, 00:00 19.06.2018, 00:51
ÇALINAN VE SOYULAN TÜRKİYE TRUVA HAZİNESİ - Dr. Phil. İLHAN AKÇAY

ÇALINAN VE SOYULAN TÜRKİYE
TRUVA HAZİNESİ


Dr. Phil. İLHAN AKÇAY
Vakıflar Genel Müdürlüğü Uzmanı



Bunların yanında halı, kilim, çini ve ahşap işlerimiz ise doğu dehasının erişilmez en yüksek belgeleri sayılmaktadır.

Bizler gaflet içinde olduğumuzdan, değil bunları yabancılara tanıtmak, kaçırmalarına sebep olmakta ve hattâ yardımcı bulunmaktayız.

Bizlerin ne gibi Türk eserlerimizin olduğunu bilmediğimizi söylersek, hakikatin ta kendisini dile getirmiş oluruz. Evet ne gibi eserlerimizin olduğunu bilmiyoruz. Bildiklerimiz ise çok sathidir.

Ankara'daki İngiliz Arkeoloji Enstitüsü araştırıcılarından Mr. Mellaart, Londra'da çıkan «The Illustrated London News» adlı dergiye bir yazı yazar.
Yazının mevzuu Bursa civarında antik devire ait bir tümülüse ait buluntular olup eşsiz ve dünyanın kendi sahasında en değerli elektrondan heykelciklere ait bir etüttür.

Eserleri kaçırıp saklayan şahıs arkeoloğu evine davet ederek eserleri gizlice gösterir ve araştırma yapmasına müsaade eder.

Mr. Mellaart bunları inceleyip elle yaptığı resimlerle dergide yayınlar.

Yazının başlığı aşağı yukarı şöyleydi: (Mezopotamya Ur kral mezarlığı keşfinden zamanımıza dek en büyük buluntu). Yazıda eşsiz eserlerin milyarlarca lira ile bile kabil kıyas olmayacak hazine olduğu belirtiliyordu.

Yani yalnız bu eser bile bizlerin bütçe açığını kapatabilecek derecede sayılıyordu. Yazı üzerine sözde emniyet mensupları arkeoloğu sıkıştırmışlarsa da, adamın ağzından hiçbir ipucu almak şöyle dursun arkeologun gittiği evi bile Öğrenememişlerdir.

Bu vaziyette Mr. Mellaart'a Türkiye'yi terke davet etmek düşerken ne yaptığımızı tahmin edersiniz. Bunu söylemeyeceğim, isteyen merak eder öğrenir.
Eserler halen kaçırılmıştır. Ancak yıllar sonra yabancı bir müzede tekrar sergilenecektir.
Şimdilik kasalarında uykuda olduğunu görür gibi oluyoruz.


Bild könnte enthalten: 1 Person, Hut

Troya hazinelerini soyan Heinrich Schliemann'ın karısı Sophia Schliemann'ın çalınan Troya hazineleri ile çekilmiş fotoğrafı.

Yorumlar (0)