ATATÜRK'ÜN LATİN ABECESİNE GEÇİŞİ VE YAZI BİRLİĞİ

ATATÜRK'ÜN LATİN ABECESİNE GEÇİŞİ VE YAZI BİRLİĞİ




Atatürk, 1 Kasım 1928'de Latin Abecesi'ne geçmekle Türkler arasında yazı birliğini sağlamak istemiştir. Çünkü SSCB, yönetimindeki Türklere 1927'den sonra Latin Abecesi kullandırtmaya başlamıştır. Atatürk'ün de Latin Abecesi'ne geçme kararı sonucunda, SSCB yazı birliğini bozmak için yönetimindeki Türkleri Kiril Abecesi kullanmaya zorlamıştır. Konuyla ilgili bir yüksek lisans tezinde yapılan alıntıyı paylaşalım:

"Latin Alfabesi'ne geçiş, 1 Kasım 1928'de gerçekleştirilmiştir. Atatürk'ün bu en mantıklı ve meşru yolu tercih etmesine rağmen, Sovyetler, Türk dünyasında dil ve kültür birliğinin gerçekleşmemesi için idaresinde yaşayan Türklere 1927-1930 yılları arasında Arap Alfabesi yerine Latin alfabesini, Türkiye'nin 1928 harf inkılabını gerçekleştirerek Latin alfabesine geçmesi üzerine Kiril alfabesini kullandırtmıştır."

Alıntı yapılan kaynak: A. V. Yurchenko, "Genocide Through Destruction of National Culture and Sense of Nationality" Genocide in the USSR; Series 1, No.40, Institute For The Study of the USSR, Munich, 1958, s.13.

Yorumlar (0)