Türkçeyi Gerçekten Sevenleri Arıyorum-Prof. Dr. Timur Kocaoğlu
TANRI ADINA BİR KEZ "YÜREK" SÖZÜNÜ KULLANAN ARANIYOR?

--- Türkiye'deki günlük gazeteleri açıyorum, 1. sayfadan son sayfasına dek "yürek" sözünü arıyorum, yok, bir kez bile yok! Ancak aynı sayfada en az 2-3 kez "kalp" sözü geçiyor.

--- Bugünkü Türk ozanların şiir kitaplarını açıyorum, yürek sözünü arıyorum, bir kez bile yok! Ancak, sürekli "kalp" sözünü kullanıyorlar dizelerde yaygın olarak!

--- Günümüzün en beğenilen ozanlarından biri Haydar Ergülen, onun son 4 şiir kitabını elime alıyorum, sayfaları çeviriyoum, bütün şiirlerinde "kalp... kalp... kalp..." var, tek bir kez bile "yürek" yok?

--- Bilimsel yazıları, kitapları okuyorum, sürekli "kalp" kullanılıyor, "yürek" sözü bir kez bile yok?

--- "Arkadaş" sözünü arıyorum yok, herkes sürekli "dost" kullanıyor, "duygu" sözünü arıyorum, çok kullanım olarak "his" çıkıyor, "soluk" sözünü arıyorum, karşıma yalnız "nefes" çıkıyor.

--- Sesleniyorum kişilere, yazar, ozanlara, bilginlere: "Tanrı adına bir kez bile olsa YÜREK kullansanız, olmaz mı? Bir kez "arkadaş", "duygu", "soluk" alma-verme kullansanız gök delinir, yer yarılır mı?

--- Başkalarının Türkçe sözlere karşı bu vurdumduymaz tutumlarına karşı tek kişi olarak dizelerimi yazmaya başlıyorum: Tanrı, yürek, arkadaş, duygu, soluk sözlerini yazarak... Türkiye'de tek kişi kalsam da, sürdüreceğim yalnız Türkçe sözlerle yazmaya, gelecek kuşaklara seslenmeye! Sanırım benim sesimi gelecek kuşaklar duyacaktır, şimdiki kuşaklar yabancı sözlere tutulmuş durumdalar, ancak çağdaşım Türk ozanlarını bağışlamayacağım onların anadilleri Türkçeye karşı bu vurdumduymaz tutumları yüzünden... :(

--- Ancak Fazıl Hüsnü Dağlarca ile Turgut Uyar gibi ozanlarımıza sevgilerimi gönderiyorum yırlarında dizelerinde daha çok Türkçe sözlere yer verdikleri, "yürek" sözünü çokça kullandıkları için: ben Dağlarca ile Turgut Uyar'ın izindeyim...
Timur, 27.11.17

Yorumlar (0)