"DEDE KORKUT KİTABI”NIN BURSA YAZMASI

DEDE KORKUT KİTABI”NIN BURSA YAZMASI 


Bursa’da sahaflık yapan İbrahim Koca yedi sekiz yıl kadar önce bazı nadir Kur”an yazmalarını Murariye Kuran ve Elyazmaları Müzesi’ne satmış, bu eserlerin yanında baş ve son sayfaları yırtık bir el yazmasını da hediye etmiştir.  

2022 yılında müzede yapılan bir sergide sayın Mehmet Yayla “Dedem Korkut soylamış” ibaresini görünce arkadaşı  Prof. Dr. Ersel Ersoy’a bu yazmayı duyurmuş, böylece Ersel Bey’in basın ve TV açıklamaları ile Bursa’da yeni bir Dede Korkut Kitabı bulunduğu öğrenilmiştir. 

Bursa Belediyesi bu nâdide yazmayı Türk kültürüne kazandırmak için gereken hazırlıkları yaptı ve Sayın Yasin Urhan tarafından birbirinden güzel minyatürlerle süslenen benim proje danışmanlığını yaptığım  bu yazmayı 2022’nin sonunda  kuşe kağıt üzerinde yayımladı. 

14 Şubat 2023’de tanıtım toplantısı yapılacaktı. 6 Şubattaki deprem bu toplantıyı ileri bir tarihe taşıdı. Daha sonra Ramazan ve bayram, arkasından seçimler derken Temmuz ayına gelindi. 7 Temmuz 2023 Cuma günü Muradiye Müzesi”nde Bursa Belediye Başkanı Sayın Alinur Aktaş’ın başkanlığında Bursa Milletvekili Sayın Mustafa Yavuz, Uludağ Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Feridun Yılmaz, Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya ve Prof. Dr. Ferruh Ağca ile Yayın koordinatörü Sayın Hüseyin  Buran’ın bulunduğu heyette ilk sözü Belediye Başkanı Alinur Aktaş aldı yazmanın hikayesini anlaatı.  

Daha sonra söz alan Osman Fikri Sertkaya Bursa yazmasının özellikleri üzerinde durdu. En eski Dede Korkut yazması olan ve II. Bayezid’in oğlu Alemşeh’a ithaf edilen Vatikan yazması ile Dresden yazmasını  Bursa yazması ile karşılaştırdı. Yazmanın tahihsiz olmasına karşılık kağıt tahlilinin  1610-1640 yıllarını verdiğini ancak kâğıt filigranının 1635 yılını gösterdiğini vurguladı. 

Prof Dr. Ferruh Ağca da metnin dil özelliklerine dayanarak bu yazmanın 17. yüzyılın ikinci yarısında veya 18. yüzyılda yazılmış olabileceğini dil örrekleri vererek ortaya koydu. 

Belediye Başkanı’nın bağışçı İbrahim Koca ile proje danışmanı Osman Fikri Sertkaya’ya plaket  vermesinden sonra  Dede Korkut Kitabı’nın örtüsü besmele çekilerek Osman Fikri Sertkaya tarafından açıldı ve Dede Korkut Kitabı’nın Bursa yazması güneş gördü.  

Yorumlar (0)