Halit Ziya Uşaklıgil, Mai ve Siyah, 100 Temel Eser Kitap Özetleri, 100 Temel Eser Kitap Özeti

Halit Ziya Uşaklıgil, Mai ve Siyah, 100 Temel Eser Kitap Özetleri, 100 Temel Eser Kitap Özeti

Halit Ziya Uşaklıgil, Mai ve Siyah, 100 Temel Eser Kitap Özetleri, 100 Temel Eser Kitap Özeti

Ahmet Cemil huzurlu, mesut ve kendi kendine yeten mütevazı bir ailenin çocuğudur. Ahmet Cemil’in pek çok hayali vardır. En büyük hayali ise tanınmış şair, edebiyatçı olmaktır. Ünlü bir yazar olmak ümidi ile de mülkiyede okur. Hayallerinin peşinden giderken hayattan ilk darbeyi babasının ölümü ile alır. Babasının ölümüyle evin erkeği olur. Annesine ve kız kardeşi İkbal’e de bakma görevini üstlenir. Tüm bunlara rağmen hayallerinden vazgeçmez ve okuldan sonra evin geçimini sağlamak için çalışmaya başlar.

Okul sonraları kitapçılara polisiye hikayeler çevirir. Aslında Ahmet Cemil, edebiyatı sever, çevirmenlik işleri ona göre değildir; ama evin geçimini sağlamak için çalışmak zorundadır. Arada da zengin çocuklarına özel dersler verir. Ahmet Cemil kendi hayallerine kavuşmanın zorluklarını görürken, bolluk içinde yaşayan türlü kapris ve şımarık tavırları olan zengin çocuklarının hayatlarını sıkıcı bulur. Hayallerine kavuşabilmek umudu ile sevmediği işleri yapmaya katlanır.

Arkadaşlarının önerisi üzerine dönemin gazetesi olan Mir’at-ı Şunun gazetesine başvuran Ahmet Cemil, roman çeviricisi olarak gazetede işe kabul edilir. İşe başlayan Ahmet’in durumu biraz düzelir. Bu arada Mülkiye sınavlarına da girerek okulu bitirir. Amacı hep aynıdır. Edebiyat alanında tanınmak. Bunun için boş zamanlarında özenle bir esere çalışır. Tatlı hülyalara dalar. Gazetede çalışırken okul yıllarından tanıyım en yakın arkadaşı olan Hüseyin Nazmi’nin kız kardeşi Lamia’ya aşık olur fakat bir türlü açılamaz.


Ahmet Cemil’in hayatında her şey yolunda giderken çalıştığı gazetenin sahibi ölünce yerine oğlu Vehbi Efendi geçer. Saygısız ve umursamaz bir adam olan Vehbi Efendi, Ahmet Cemil’in kız kardeşi İkbal’i ister ve onunla evlenir. Evlilik istedikleri gibi gitmez. Kaba ve bencil bir adam olan Vehbi Efendi sık sık İkbal’i döver. Bir defasında İkbal’in karnına tekme atan Vehbi Efendi, karısının bebeğini düşürmesine sebep olur. Kız kardeşinin acı çekmesine dayanamayan Ahmet Cemil, kardeşini evine getirir ve ona özenle bakar; ama kadıncağız çok hırpalandığı için bir süre sonra ölür. Kardeşinin yasını tutan Ahmet Cemil, Vehbi Efendi tarafından gazetedeki işinden kovulur.

Hem işsiz kalan hem de kardeşini kaybeden Ahmet Cemil’i bir daha bekler. En yakın arkadaşı olan Hüseyin Nazmi, dış işlerinde iyi bir görev alarak Avrupa’ya gitmeye hazırlandığının müjdesini her zaman oturdukları kahvede verir. Ayrıca kız kardeşi Lamia’nın da bir subayla nişanlandığını söyler. Lamia’yı içten seven Ahmet Cemil bu habere çok üzülür. Ahmet Cemil, Lamia’yla evlenmeyi çok istemiş ama belirli bir işi ve parası olmadığı için bunu söylemeyi hep ertelemiştir.

Bütün bu acı olayların üst üste gelmesi Ahmet Cemil’i yıkar. Hayata dair bir umudur kalmaz. Uzun süredir üzerinde çalışıp titizlikle çalışmasını sürdürdüğü eserini ocağa atıp yakar. Gereken makamlara başvurarak uzak bir yerde kaymakamlık alarak annesiyle bİStanbul’dan ayrılır.

Arka Kapak Bilgisi

Batılı anlamda Türk romanının başlangıcı sayılan ve Tanpınar’ın “Türkiye’de nesli adına konuşan ilk eser” diye tanımladığı Mai ve Siyah, dönemin basın, edebiyat ve şiir hayatına ilişkin gözlemleriyle de ayrı bir öneme sahiptir.

Kitap Bilgileri

Adı: Mai ve Siyah
Yazarı: Halit Ziya Uşaklıgil
Sayfa Sayısı: 328
Yayınevi: Özgür Yayınları
Basım Yılı: 2008

“Halit Ziya Uşaklıgil” - Hakkında Bilgi

Halid Ziya’nın ailesi, Uşak’ta helvacılıkla uğraşırken, İzmir’e göçerek “Uşakizadeler” diye anılmaya başlayan zengin bir ailedir. Buaile, işleri çok gelişince İstanbul’a da bir şube açtı ve bu şubeyi sermayesiyle birlikte oğul Hacı Halil Efendi’ye verdi. Halid Ziya, Hacı Halil Efendi’nin üçüncü çocuğu olarak 1866’da İstanbul’da doğdu. İstanbul’da ilk mektep, askeri rüşdiye… (1873-1878) Babasının işleri kötü gitmeye başlayınca Halid Ziya annesiyle birlikte İzmir’e dedesinin yanına gönderildi. Öğrenimini İzmir Rüşdiyesi’nde sürdürdü. (1878) Bu arada babasının işlerini düzene koyup İzmir’e gelişi ve yeni bir ticaretevi açışıyla sığıntı olma düşüncesini de zihninden atan Halid Ziya, ikinci bir okula hazırlık için Frenk Mahallesi’nin Alioti bölümündeki Auguste de Jaba adlı avukatın emrine verildi.

Halid Ziya, babasının katibi olarak işe başladı, bu iş edebiyat merakıyla pek bağdaşmadığından yeni iş tavsiyelerini dikkate aldı, ancak İstanbul’da hariciyeci olmak için yaptığı başvuru sonuçsuz kaldı. İzmir’e dönüşünde Rüşdiye öğretmenliğine başladı ve akabinde Osmanlı Bankası’na girdi. İstanbul’da Reji Genel Müdürlüğü’nün başkatiplik teklifini kabul ederek İzmir’den ayrıldı (1893). Reji’deki çalışma günlerinde Servet-i Fünun’a da katılarak edebi faaliyetlerini yoğunlaştıran Halid Ziya, Meşrutiyet’ten sonra bir süre Darülfünun Edebiyat Fakültesi’nde Batı edebiyatı okuttu sonra Mabeyn Başkatibi oldu (1909).

Kitabın Bağlantısı: Halit Ziya Uşaklıgil – Mai ve Siyah

Kitabın Bölümü: 100 Temel Eser, H

Diğer kaynaklarda arayın:

Etiketler: Ahmet Cemil, Halit Ziya Uşaklıgil, Halit Ziya Uşaklıgil Mai ve Siyah, Hüseyin Nazmi, İkbal, Kitap Özetleri, Lamia, Mai ve Siyah, Mai ve Siyah Kitabı, Mai ve Siyah Kitabı Özeti, Mai ve Siyah Romanı, Mai ve Siyah Romanı Özeti, Mai ve Siyah Yorumları, Mavi ve Siyah, Mavi ve Siyah Romanı Özeti, Mülkiye, Osmanlı Romanları, Roman Özetleri, Vehbi Efendi, Yabancı Kitaplar, Yıkılan Hayatlar Romanı

Yorumlar (0)