Roman Tahlilleri, ÇALIKUŞU Roman Tahlili, ÇALIKUŞU Özeti

Roman Tahlilleri, ÇALIKUŞU Roman Tahlili, ÇALIKUŞU Özeti

Roman Tahlilleri, ÇALIKUŞU Roman Tahlili, ÇALIKUŞU Özeti

ÇALIKUŞU(Reşat Nuri GÜNTEKİN )

ROMAN: Çalıkuşu

YAZARI: Reşat Nuri GÜNTEKİN

KONUSU:Feride’nin teyzesinin oğlu olan Kamuran’a olan aşkı ve her ikisinin evlenmeye giden yoldaki ilginç olayları

KAHRAMANLAR: Feride, Kamuran, Doktor Hayrullah, Munise, Müjgân, Mişel, Hatice Hanım, Besime Hanım

KAHRAMANLARIN ÖZELLİKLERİ:

Feride (Çalıkuşu):Fransız okulundan mezun; çok güzel, haşarı, canlı, cıvıl cıvıl, yaramaz, duygusal ve akıllı, cana yakın, sevimli bir İstanbul kızıdır. Öğretmenliğe başlamasıyla birlikte gittiği her yerde, güzelliğiyle herkes tarafından aşık olunan biridir. Öğrencilerine, bulunduğu çevreye birşeyler kazandırmayı, gülmeyi öğretmeyi isteyen gönlü çok geniş birisidir. Kendisine Gülbeşeker, İpekböceği gibi türlü isimler takılmıştır.

Kamuran: Feride’nin teyzesinin çok kibar, yakışıklı, sarışın, yükseköğrenimli, fakat zenginliğinden herhangi bir işle uğraşmayan oğludur. Kız ayağı gibi küçücük ayaklarında beyaz iskarpinleri, ipek çorapları, yürürken ince bir dal gibi sallanıyor zannedilen narin vücuduyla erkekten ziyade kıza benzeyen birisidir. Kâmran Feride’nin deyimiyle yere bakan yürek yakan cinsinden sinsi bir sarı çıyandır. Bayanlara karşı zaafı olan birisidir.

Doktor Hayrullah: Doktor Hayrullah Bey çok güngörmüş, orta yaşın üstünde ihtiyar denecek birisidir. Cana yakın, iyi kalpli, yaşlı, sevimli, biraz inatçı ve sinirli biridir. Hayatını insanların mutluluğuna adamıştır. Hastalara yardımcı olmayı amaç edinmiş, bu yüzden köy köy çağrıldığı yere hiç çekinmeden giden, aynı zamanda Feride’nin durumunu da en iyi bilen birisidir.

Munise: Küçük, sarışın ve güzel bir köy kızıdır. Güzel olduğu kadar zeki ve nazik bir kızdır. Babası ihtiyar bir köy memuru olan ve üvey annesinden bayağı eziyetler gören bir çocuktur. Feride’nin yalnız geçen günlerinin tek dayanağı olmuştur. Munise küçük yaşına rağmen görmüş geçirmiş olgun biri gibi Feride ile söyleşip dertleşmektedir.

Müjgân: Müjgân Feride’nin üç yaş büyük kuzenidir. Feride akraba çocukları arasında en çok onu sevmektedir. Müjgân kişilik olarak Feride’nin tam zıddıdır. Çok ağırbaşlı, her istediğini yaptıran birisidir. Romanın sonunda Kâmran’la Feride’nin yeniden beraber olmaları için uğraşmıştır.

Ayrıca Mişel Fransız Kolejindeki arkadaşı, Hatice Hanım Zeyniler Köyündeki okulda daha çok dini derslere giren birisi, Besime Hanım ise Kâmran’ın annesidir.

ROMANIN ÖZELLİKLERİ:

* Reşat Nuri Güntekin tarafından 1922 yılında yazılmış bir romandır.

* Romanda ağırlıklı olarak Anadolu'da geçen, arka planda ise Osmanlı'nın son yıllarını anlatan olaylar konu edilmiştir.

* Romanda toplumun sorunları ikinci plandadır. Birinci derecede önemli olan kendi sorunlarıdır. Eserde bol bol aşk ve gurur çatışması vardır. Romantizm akımının yansıdığı en iyi eserlerden biridir. Eserde realizm akımının bulunduğu Anadolu’nun bakımsızlığını, yoksulluğu, yanlış inanışları, birden çok evlilik gibi bölümler de vardır. Esere aslında romantizmden realizme geçiş eseri de denilebilir.

* Reşat Nuri Güntekin, bir öğretmen olması nedeniyle eserde eğitimle ilgili çok doğru saptamalarda bulunmuştur.

* Reşat Nuri Güntekin Çalıkuşu'nu önce “İstanbul Kızı” adıyla dört perdelik bir oyun olarak yazmıştır. Fakat oyunu oynayacak kumpanya ve sahne bulunamayınca romana çevrilmiştir. Eser, 1922'de Vakit Gazetesi'nde “Çalıkuşu” adıyla roman olarak yayınlanınca büyük ilgi görmüştür.

*Eserdeki kahramanlar içimizden birileri olup, hayatımızda her an karşılaşabileceğimiz tiplerdir. Kahramanların hepsi ütopik özellikleri olmayan, karakterleri tam olarak anlaşılabilen kişilerden oluşmuştur.

* Eser Çalıkuşu ismini Feride’nin Fransız Kolejinde öğrenim görürken teneffüslerde ağaca çıkıp daldan dala atladığını gören bir öğretmeninin “ Bu çocuk insan değil, çalıkuşu “ diye bağırmasından almıştır. Feride genellikle çok hareketli, yerinde duramayan ve yaramazlıklarıyla insanların dikkatini çeken bir kız olduğu için çalıkuşu adı ona yakışmıştır.

* Eser, günlük konuşma diliyle yazılmış ve bu yüzden geniş halk kitleleri tarafından beğenilerek okunmuştur.

* Eserdeki Feride karakteri Türk romanındaki ilk ideal kahramandır ve bu yönüyle pek çok öğretmene azim ve güç kaynağı olmuştur.

ROMANIN ÖZETİ:

İstanbullu bir subayın kızı olan Feride, küçük yaşta anne ve babasını kaybeder. Öksüz kalan Feride teyzesinin korumasıyla “Nötre Dame de Sion” Fransız yatılı okulunda okur. Yaramazlıkları yüzünden arkadaşları, okulda, ona “Çalıkuşu” adını takarlar. Feride, yaz tatillerini teyzesinin köşkünde geçirir. Zamanla teyzesinin yakışıklı oğlu Kâmuran ile birbirlerini severler ve nişanlanırlar.

Feride, düğün günü, bir kadının getirdiği mektuptan Kamuran’ın İsviçre’de iken Münevver adında hasta bir kızla ilişkisi olduğunu, ona evlenme sözü verdiğini öğrenir, her şeyi yüzüstü bırakıp kaçar.
Feride, Anadolu’nun çeşitli yerlerinde önce Bursa’nın Zeyniler köyünde, sonra Çanakkale’de ve Kuşadası’nda öğretmenlik yapar. Feride oldukça idealisttir. Her gittiği yerde güzelliği başına belâ olur. Hakkında çeşitli dedikodular çıkar.

Aşık olup kendisini rahatsız edenlerden kurtulmak için durmadan yer değiştirir. Zeyniler Köyü’nde iken tanıştığı Doktor Hayrullah Bey’le Kuşadası’nda ikinci kez karşılaşır. Babacan bir adam olan Hayrullah Bey, Feride’yi kızı gibi korur; halkın dedikodusu üzerine onunla kağıt üzerinde evlenir; fakat aralarında sadece “baba – kız” ilişkisi vardır.


Feride, öğretmenliğe başlayınca bir “günlük” tutmuş, başından geçen her şeyi günü gününe bir deftere yazmıştır. Hayrullah Bey bu defteri bulur, okur ve saklar. Hastalanınca, Feride’ye kendisinin ölümünden sonra ara sıra teyzesinin yanına gitmesini ve verdiği kapalı zarfı Kâmuran’a teslim etmesini vasiyet eder. Hayrullah Bey’in ölümünden sonra, vasiyeti yerine getirilir. Feride, zarfı Kâmuran’a verir. Zarfın içinde Hayrullah Bey’in bir mektubu ile Feride’nin günlüğü vardır. Hayrullah Bey, Kâmuran’a yazdığı mektupta Feride’yi bir daha bırakmamasını salık vermektedir.

Kâmuran mektubu ve Feride’nin günlüğünü sabaha dek okur, her şeyi öğrenir. Artık tüm gerçek anlaşılmıştır, Kamuran ertesi gün gidecek olan Feride’yi bırakmaz. Bunun üzerine iki genç yaptıkları yanlışı anlayarak bir daha ayrılmamak üzere evlenirler.

Yorumlar (0)