Paragraf Soru Tipleri PDF, Pratik Çözüm Yöntemleri PDF

Paragraf Soru Tipleri PDF, Pratik Çözüm Yöntemleri PDF


Paragraf Soru Tipleri PDF, Pratik Çözüm Yöntemleri PDF

Pdf dosyasını indirmek için tıklayınız.

Paragraf Soru Tipleri ve Pratik Çözüm Yöntemleri

Paragraf sorularını on iki başlık altında inceleyebiliriz:

Ana fikir

Paragrafta anlatılan ister bir olay olsun isterse bir düşünce verilmek istenen bir mesaj vardır. Ana fikri bulma soruları en temel paragraf sorularındandır. Ana fikir genellikle son cümlede yer alır ancak bazı paragraflarda başlarda da verilebilir.

Yardımcı fikir (olumsuz sorular)

Bir paragrafta bir tane ana düşünce varken birden fazla yardımcı düşünce yer alabilir. Yardımcı fikirle ilgili sorular genellikle olumsuz biçimde sorulur. ‘’Hangisine değinilmemiştir? ‘’ ‘’Hangisi çıkarılamaz?’’ ‘’Hangisine ulaşılamaz?’’ gibi.

Konu

Konunun belirlenmesi ana düşüncenin belirlenmesinin ilk adımıdır. Paragrafta üzerinde durulan, hakkında söz söylenen düşünce, olay ya da duruma "konu" denir. Konuyu bulmak için "Parçada neden söz ediliyor?" , "Üzerinde durulan nedir?" , "Hakkında söz söylenen nedir?" sorularını paragrafa yöneltiriz, aldığımız cevap bize paragrafın konusunu verir.

Başlık

‘’Bu paragrafın başlığı ne olmalıdır?’’ diye bir soru tipi gelebilir. Başlık konunun ve paragrafın özeti niteliğinde olmalıdır. Yazının anahtar kelimeleri iyi bulunmalıdır.

Paragraf tamamlama / araya cümle

Bazı paragraf sorularında ise sizden paragrafı tamamlamanızı isterler ya da araya hangi cümlenin gelebileceğini sorarlar. Bu tarz sorularda şıkları değerlendirirken paragrafın akışını anlamsal ve yapısal olarak devam ettiren cümleyi seçmeye çalışmalısınız.

Paragraf oluşturma

Bu tarz sorularda size dağınık cümleler verilir ve bir paragraf oluşturmanız istenir. İlk cümle de ‘o’ .’bunlar’ gibi kendinden önceki cümleye referans olabilecek ifadeler yoktur. Genellikle konu ilk cümlede geçer, ana düşünce son cümlede verilir. Paragrafın anlam olarak bir bütün olduğuna dikkat etmeniz gerekir.

Paragrafın ikiye ayrılması

Her paragraf bir temel düşünceyi anlatmalıdır. Bu tarz sorularda genellikle iki düşünce verilir. Paragrafı iki parçaya ayırmanız gereken yer ise ikinci düşüncenin anlatılmaya başlandığı cümledir.

Düşüncenin akışını bozan cümle

Bazı sorularda da bizden düşüncenin akışını bozan cümleyi bulmamız istenebilir. Burada yapı ve anlam olarak paragrafa uyum sağlamayan cümle paragrafın akışı bozar.

Paragrafa cümle ekleme

Bazı sorularda paragrafın başına, ortasına bazılarında ise sonuna cümle ekleme sorulabilir. Bu durumda parçanın anlam bütünlüğü ve yapısal bağlılığı dikkate alınmalıdır.

Duyularla ilgili sorular

Bu tarz sorularda duyu organlarımızın hangisinin kullanıldığını/kullanılmadığını sorabilir. Soruda geçen duyma, görme, koklama, tatma ve dokunma duyularını belirten "sıcak", "soğuk", "ekşi" vb. kelimelere dikkat edilmelidir.

Bir sorunun cevabı olan paragraflar

‘’Bu sözler aşağıdaki sorulardan hangisine karşılık söylenmiş olabilir?’’ şeklinde paragraf soruları gelebilir. Bir paragrafın ilk cümlesi sorudan sonra okunduğunda soru ve ilk cümle arasında bir uyum olması gerekir. Bu bakımdan genellikle konuyla ilgili bu tür sorular sorulduğu paragraftaki ilk cümleden anlaşılır.

Paragraftan yargı çıkarma

Paragraftan hareketle bazı yargılar çıkarmamız istenir. Bu tarz sorularda anlatılanların, neyi düşündürmek istediğine ve hangi amaca yönelik olduğuna göre yorumlamamız sorunun cevabını saptamamızı kolaylaştırır.

pdf 2018, türkçe dilbilgisi pdf indir, türkçe dilbilgisi soruları pdf, ygs türkçe konu anlatımı pdf palme, türkçe dilbilgisi ders notları indir, kpss türkçe ders notları pdf indir, güvender türkçe konu anlatımı pdf, ygs türkçe konu anlatımı pdf 2018, güvender türkçe konu anlatımı pdf, kpss türkçe konu anlatımı pdf indir, fdd ygs türkçe konu anlatımı pdf, ygs türkçe konu anlatımı pdf 2017, KPSS, TYT, YKS, KPSS 

TYT pdf, YKS pdf Türkçe dilbilgisi pdf indir, teog türkçe konu anlatımı pdf indir, ygs türkçe soru bankası pdf indir, pdf tarih kitapları indir, türk tarihi pdf indir, pdf tarih kitap arşivi, osmanlı tarihi kitapları indir tarihi romanlar pdf, tarih pdf ygs, tarihi romanlar pdf indir, türk tarihi ansiklopedisi pdf, pdf tarih kitapları indir, osmanlı tarihi kitapları indir, pdf tarih kitap arşivi, türk tarihi pdf indir, tarihi romanlar pdf, türk tarihi ansiklopedisi pdf,  tarih pdf ygs, tarihi romanlar pdf indir, türkçe konu anlatımı pdf indir, türkçe dilbilgisi ders notları indir, ygs dil bilgisi konu anlatımı, türkçe gramer bilgisi, türkçe dilbilgisi soruları pdf, kpss türkçe ders notları pdf indir, 

muharrem ergin türk dilbilgisi pdf indir, sözcükte yapı pdf, Türkçe pdf, tarih pdf, Türkçe pdf indir, tarih pdf indir, türkçe konu anlatımı pdf indir, ygs türkçe konu anlatımı, ygs pdf, KPSS pdf, öabt pdf, ygs dil bilgisi pdf, KPSS dil bilgisi pdf, ÖABT dil bilgisi pdf, LYS dil bilgisi pdf,  ygs dil bilgisi soruları pdf, dil bilgisi çözümlü soru bankası pdf, dilbilgisi soruları pdf, ygs türkçe soru bankası pdf, kpss dil bilgisi pdf, ygs dil bilgisi test pdf, dil bilgisi soruları ve cevapları, dil bilgisi soru pdf, dilbilgisi soruları pdf, dil bilgisi çözümlü soru bankası pdf, ygs dil bilgisi soru bankası pdf, kpss dil bilgisi pdf, ygs de çıkmış dil anlatım soruları, dil bilgisi karma test ygs,

ygs dil bilgisi test pdf, dil bilgisi soru bankası pdf indir, türkçe soru bankası pdf kpss, evveliyat türkçe soru bankası pdf, kpss türkçe soru bankası pdf 2017, kpss türkçe soru bankası pdf 2018, evveliyat türkçe soru bankası pdf indir, türkçe soru bankası pdf tyt, kpss türkçe test indir pdf, ales türkçe soru bankası pdf, final lys edebiyat soru bankası pdf, lys edebiyat soru bankası pdf 2017, karekök lys edebiyat soru bankası pdf, birey lys edebiyat soru bankası pdf, yayın denizi lys edebiyat soru bankası pdf, limit lys edebiyat soru bankası pdf, palme edebiyat soru bankası pdf, fem lys edebiyat soru bankası pdf,

Yorumlar (3)
selin 5 yıl önce
aynen laa
beşiktaş 5 yıl önce
çok saçma
cerenkaya 5 yıl önce
İyi yaa