03.12.2020, 18:49

Türk’ü ve Türkçeyi bilmek nedir? (4)


Türk’ü ve Türkçeyi bilmek nedir? (4)


Değerli okurlarım anımsayacaklar. Son çalışmam https://www.turkcenindirilisi.com/turku-ve-turkceyi-bilmek-nedir-3-makale,640.html de kalın ‘R’ tamgamızı açıklamıştım bütün yönleriyle. Ya da kökenini, anlamını (semantik), yorumunu (hermeneutik ya da bütüncül bilgi açısından) kısaca vermeye çalışmıştım. Daha denecek çok söz vardı ama onları sizler anlamaya daha yaklaştığınızda; doğru zamanı geldiğinde yazacağım.

Ne yazık ki konu dilin doğuşuyla, dil düşün bilimiyle ilgili ve çok karmaşık. Ya da başlangıçta çok açık ve kolay anlaşılır olan bu bilgiler ‘İbrahimi dinler’ denen nağılların etkisiyle unutulmuş ve yeniden kavranması bile bu nedenle çok zorlaşmış ne yazık ki. Bu güçlüğü aşmak için bu dizi çalışmayı düşündüğümü sizlerle paylaşmıştım.
Bu son çalışmamda ‘?’ imi olan alanda olması gereken tamgamızı sormuştum sizlere değil mi? İşte bu çalışmamız bu sorunun yanıtı olacak!


Sorunun yanıtını iki yıl öncesinden biliyorum yaklaşık. https://www.turkcenindirilisi.com/dil-ve-dusun-bilim-5-dili-anlamak-makale,635.html de değinilmişti! 


Mavi çemberle çevrili alandaki tamgamızdır yanıtımız. Orhun abecesine göre, akademi kökenli Türklük bilimcilerine göre ses değerleri ök, ük ya da kö, kü olan tamgamız (!). Değil elbette. Çalışmamda sizlere bunu açıklamaya çalışacağım. 
Bigürük ya da bigümenük anımsatma ya da çağrışım yaptırmaya çalışacağım sizlere. Ne diyordu değerli dil düşün bilimcisi Ludwig Wittgenstein? O iki sözcüğün anlamını ‘Keşanuz’ lulardan araştırmanızı dileyeceğim sizden.


-Yoğun bir felsefe bulutu bir damla dil bilgisinde gizlidir.
-Felsefe dilin yanlış anlaşılmasının ürünüdür!
Felsefe doğru düşünmenin bilimidir! Bu durumda dili doğru anlamak ya da çözmek önceliğimiz olmak zorundadır!

İşte çözüm: Orhun yazıtları, Kültigin yazıtı, doğu yüzü, 2. dizgedeki sözler.
Kaynak:https://orhunyazitlari.appspot.com/bilgekagan.html
Bilge Kağan yazıtı, doğu yüzü 2, son iki dizge

Değerli okurlar, Prof. Dr. Muharrem Ergin ve diğer akademisyenlerin bu dizge için dedikleri bunlar kısaca. Önceki çalışmalarımda Orhun yazıtları okunmasında ünlülerin doğru bilinmediği, yazıtlardaki tamgaların (imce) kâğıda aktarıldığı ‘atlas’ denen belgelerin güvenilir olmadığı görüşümü yazmıştım. (*1) Çalışmamın ya da argo deyimle bu Türkünün bitebilmesi için denenlerin ana düşünce olarak doğru olduğunu varsayıp (bunun nedeni https://www.turkcenindirilisi.com/dil-ve-dusun-bilim-5-dili-anlamak-makale,635.html çalışmamdır.) sürdüreceğim. Ama yine de siz değerleri okurlarımın yorumu için küçük bir ayrıntıyı eklemeden geçemeyeceğim.

Bilge Kağan yazıtı, doğu yüzü 2, son iki dizge, sağdan sola altıncı sözcük incelemeniz için alta yeniden eklenmiştir. Sözcük ‘yer’ anlamlı iki tamga!

1 https://www.turkcenindirilisi.com/dil-ve-dusun-bilim-5-dili-anlamak-makale,635.html
Günümüz Türkçesiyle son iki dizge ‘Üstte Kök Tanrı, altta yağız yer kılındığında ikisi arasında kişioğlu kılınmış’ değil mi? 
Son olarak buraya dil tanımımı da ekleyeceğim değerli okurlarım. Kaynak: https://www.turkcenindirilisi.com/gudul-turk-kaya-yazitlari-ve-gizemleri-makale,568.html
“Dil, ilk dili olacak düzeyde evrimleşmiş atalarımızdan başlayarak; birey olarak kavrayabildiğimiz; olan-biten her şeyin; zaman, ortam (uzay-hacim), yön ve hareket ana değişkenleri kullanılarak; benzetme aşamasını geçecek şekilde şekiller ve sesler ile oluşturulan izdüşümüdür!” 

Bu iki bilgi ya da veriyi kullanarak çözümü ya da özü siz değerli okurlarım da kolayca anlayacaktır umarım. 
-Altta yağız yer ya da kaya; Orhun abecesindeki kalın ‘K’.
-Üstte kök Tanrı ya da gök!
-İkisi arasında kılınmış kişioğlu; Türk! Orhun abecesindeki ince ‘t’! Ayağımızla ve yerdeki izimizle ilişkili; anlam taşıyan; til ya da dil’in, tamga sözcüğünün ince ‘t’ si! Soru imi yerine yerleştirmemiz gereken tamgamız bu! Ök, ük, kö, kü sanılan ama aslında ‘G’ olan damgamız! Kalın ‘N’ ya da (a)N tamgamızın Türk’ü imgeleyen ince ‘t’ nin üzerinde olduğunu düşünün! Yöntem sağdan sola, ardından yukarıdan aşağıya değil mi? Böylece kişioğlu ya da Türkün yaşadığı-kılındığı-içinde bulunduğu oylum-nerede olduğu sorusunun yanıtı-sözcüğün zarfı olan ‘G’. Umarım yeterince açık oldu. Yanıtlı görseli ekleyip çalışmamı sonlandırmak istiyorum. Değerli görüşlerinizi beklerim sevgili okurlarım.


1 ince ‘t’, 2 kalın ‘k’, 3 kalın’R’, 4 ince ‘g’! Ög, üg, ig, gö, gü..
Özetle durum bu değerli okurlarım. Ek bir bilgi daha sizlere. Onu da değerlendirirseniz tam bütünlüğe kavuşacak bildiklerimiz.
https://www.turkcenindirilisi.com/gok-girsin-kizil-ciksin-makale,585.html
Bu çalışmamdaki ‘Tanrı’ anlamlı logogramını da değerlendirin. Alayı ulu Türk bilgisinin değerli özleri. Bunların ilk ayrımında olan ırk ya da budun Türk! Bu Tanrı anlamlı logogramı Türklerin! Ne mutlu, Türküm!
Yeniden anımsayıp soralım: Kimler Türkçe ile düşün bilim yapılamaz diyenler? Kim onlar bilmiyorum ama kendi adıma çok kolay ve zevkli olduğunu söylemeliyim. Onların akıllarının Türkçeye ermediğini düşünüyorum! Ya da Türklükle, Türkçeyle sorunlarının olduğunu; aralarının iyi olmadığını da!
     Düşünmek ve bilim en iyi Türkçeyle olanaklıdır. Türkçe olmayan bütün sözcükler Türklük için virüs gibidir kanımca! Yalansız dildir Türkçe, olmayan görüngülere ad takmaz, doğaldır, açık kaynak dilidir. Biliyorum ki, dilin kökeni ve çok sayıda mitler Türkçenin yardımıyla anlaşılıp bilinir olacak. Bunları anlamak ve bilmek isteyenler önce Türkçeyi öğrenmeli! Bu konuda kuşkum yok! Özenci olmak olağanüstü güzel, düşünürken sınırsızca özgürsünüz; eğer kendinizde (buna) engel yoksa!
Yaşasın ana ve ata dilimiz Türkçe. Türklükle, sevgiyle, aydınlıkla kalın. O ya da Gün (eş) ısıtsın,  aydınlatsın hepimizi!
Not: Yukarıdaki yazının telif hakkı T.C. 5836 Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre yazarındır. Tümüyle alıntılanamaz. Bir bölümünden alıntı yapılacaksa kaynak belirtilmesi zorunludur.
Muhsin DURLU, Aralık 2020, İstanbul

Yorumlar (6)
Aslı Yaren 3 yıl önce
Muhsin Hocam çok yararlı bilgiler. Dilimiz adına saygılar sunarım.
Muhsin Durlu 3 yıl önce
Sağolun Aslı hanım güzel düşünceleriniz için. Güç veriyorsunuz. Ama hoca değilim gerçekten. Türklük ve Türkçe düşkünü, özenci (amatör) bir Angara bebesi Türküm. Hepsi bu.
Akın 3 yıl önce
Biraz ezberleri bozacak bir yazı. Bana mantıklı geldi.
Sedat 3 yıl önce
Yer olarak okunmuyor haklısınız. O zaman nasıl okumalıyız, hata nerde?
Muhsin Durlu 3 yıl önce
Yer ya da yir olarak çözümlenebilmesi için R in ince R olması zorunlu! İnce R in kökenini, anlamını, yorumunu da bir ara yazacağım. Ne işe yarar bu akademisyenler anlamadım! Bunları düşünecek kişi ben olmamalıydım! Sorgulayan yok sayılabilir.
Muhsin Durlu 3 yıl önce
Tamgaların kâğıda aktarıldığı atlas denen belgeler yanlış. Onlar düzeltilmeli önce. Ünlüler de yanlış biliniyor. Özün kaya yazıtı fotoğrafları ve atlaslar yeniden-sil baştan kontrol edilmeli. Önceki çalışmalarımda bu konuya değindim. Bir de kestirme ya da uydurmalar var. İşte iki örnek.. Mayıs ve temmuz (Gürbelcin uul) çalışmalarıma bakmanızı öneririm. Kalın R i önceki çalışamda açıklamıştım ayrıca.