Soru Çöz, Test Çöz: Sözcükte Anlam Test 8

Soru Çöz, Test Çöz: Sözcükte Anlam Test 8

Sözcükte Anlam Test 8


Sözcükte Anlam Test 8

 

1. Güzeller alsa çevresini,

Güller bitse bastığı yerde

“Almak” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde yukarıdaki anlamıyla kullanılmıştır?

A) Dağ başını duman almış

Gümüş dere durmaz akar.

B) Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane.

C) Üsküdar’a gider iken aldı da bir yağmur.

D) Çarşamba’yı sel aldı,

Bir yar sevdim el aldı.

E) Parasını el alır, dumanını yel alır;

Derdi de sana kalır.

 

2. Bugün hiçbir ulusun yazını sadece kendi dünyası ile yetinemez. Bizim yazarlarımızın da okuyucularımız ç gibi dünya edebiyatı ile senli benli olmaları gerekiyor. Yoksa dünyayı her geçen gün daha fazla bilmeye başlayan bunca okuru nasıl doyurabilirler?

Parçada geçen “senli benli olmaları” sözünün anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

A) bilgi sahibi olmak

B) yan tutmadan değerlendirmek

C) haberdar olmak

D) uzak kalmamak

E) yakından ilgilenmek

 

3. O, Ankara’ya bizim gibi trenle gitmeyecekmiş; keyfi bilir.

Altı çizili bölümün anlamı aşağıdaki cümlelerden hangisinde vardır?

A) Bugün sabahtan değil, öğleden sonra ders çalışacakmış; nasıl isterse öyle yapsın.

B) Beklediği kitapların geldiğini öğrenince neşesi yerine geldi.

C) Sedat, bugün hiç havasında değil; sakın ona bir şey söylemeyin.

D) Bu ustaya bir şey yaptırmak istiyorsanız, mutlaka alttan alın.

E) Kitap okumaktan tat almak için balkonda ayaklarını uzatıp otururdu.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükler anlamca birbirine en yakındır?

A) Geçmişte sevdiğimiz veya unutamadığımız şeyler sadece güzelliklerdir.

B) Bir ülkeyi sadece gezmek, onu öğrenmek için yeterli değildir.

C) İnsanların davranışları aslında kişiliklerinin yansımasıdır.

D) Dergilerdeki beğendiğim yazıları toplayıp, küçük bir dosyada biriktirirdim.

E) Eleştirilerinde hiçbir zaman duygu ve düşüncelerini saklamazdı.

5. Bu insanları soğuktan ve açlıktan kurtarmak için bir çıkar yol bulmak lazım.

Altı çizili sözün anlamı aşağıdaki cümlelerden hangisinde vardır?

A) Kar yağsa da, sizi Ankara’ya göndermenin bir çaresi bulunur elbet.

B) Soruyu çözebilmek için, öncelikle doğru anlamalısınız.

C) Bursa yolu da kapalıysa İzmir’e gitmek için geriye tek yol kalıyor.

D) Bu sorunu halletmek için bir uzmana danışmalısınız.

E) Kayıt işlerini bu hafta bitirmeye çalışacağız.

 

6. Aşağıdakilerin hangisinde “kesmek” sözcüğünün anlamıyla kullanımı birbirine uymamaktadır?

Anlam / Kullanım

A) Bıçakla bir şeyi ikiye ayırmak / Karpuzu kesip soğuması için dolaba koydu.

B) Düzgün parçalara ayırmak / Ekmeği kesmek için mutfaktan bıçak aldı.

C) Bir şeye ara veya son vermek / Telefonu çalınca görüşmeyi kesti.

D) Bir yerden bir yere geçişi önlemek / Polisler kentin girişinde yolu kesmişlerdi.

E) Bir şeyden yoksun bırakmak, vermemek / Çocuğun saçlarını biraz daha kısa kessin.

 

7. Bu dönemde kitap okumanız çok önemlidir; kitap okumayı sakın zaman kaybı olarak görmeyin.

Altı çizili sözcüğün cümleye kazandırdığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Okuduğunuz her kitapta, birbirinden çarpıcı bilgilerle karşılaşacaksınız.

B) Bir yazıyı yalnız okumakla kalmayın, içeriğini de anlamaya çalışın.

C) Kimi yazılarda ele alınan konular, sizin ilginizi çekmeyebilir.

D) Adına bakıp da uzak durduğunuz birçok kitapta nice güzellikler bulacaksınız.

E) Bir öğrencinin kimi sınavlardan düşük not almasını, başarısızlık olarak değerlendirmeyin.

 

8. Radyoda şiir okuyan sanatçının sesi bana yabancı gelmedi.

Altı çizili sözün anlamı aşağıdaki cümlelerden hangisinde vardır?

A) Okuduğu sözün kime ait olduğunu bir türlü çıkaramadı.

B) Radyoda çalınan şarkıyı tanıdım, bu şarkı çocukluğumda da söylenirdi.

C) Okulda söylediğimiz şarkıları, 30 yıl sonra bile anımsıyorum.

D) Çocuklar okul değişikliğinden pek etkilenmediler, yeni okullarını hemen benimsediler.

E) Sınıfa sonradan gelen bu çocuk herkesten uzak durmaya dikkat ediyordu.

 

9. Öylesine kendini beğenmiş biri ki, ona burada adam beğendiremiyoruz.

Altı çizili bölümün anlamı aşağıdaki cümlelerden hangisinde vardır?

A) Bu çocukların işe yarar birer insan olmaları alacakları eğitime bağlı.

B) Çalışanlara değer verirseniz, onlar da işlerine özen gösterirler.

C) Son zamanlarda kendinden başka herkesi değersiz görüyor.

D) Eskiden adını anan yokken şimdi el üstünde tutuluyor.

E) İşe yarar bir kimse bulunmayınca, çocukları çalıştırıyorlardı.

 

10. Buradaki konuşmalarınıza dikkat edin; sizin anlatacağınız her şeyi, bazıları bire bin katarak —- mahalle halkına yetiştirir.

Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilemez?

A) bir an önce

B) vakit geçirmeden

C) derhal

D) sıcağı sıcağına

E) hemen

 

11. Büyük sanat adamları, daima, bulundukları toplumun ilerisinde yaşamışlar, bu yüzden yapıtları kendi çağlarında pek ilgi görmemiştir.

Altı çizili sözle, sanatçıların hangi yanı vurgulanmak istenmiştir?

A) Toplum sorunlarına ilgisiz kalmaları

B) Kendi alanlarında tek olmaları

C) Toplumdan kopuk yaşamaları

D) Sanat anlayışlarının toplumun önünde olması

E) Düşünceleri ile topluma ışık tutmaları

 

12. İkide bir basit ilaçlardan içiyor; aklı sıra, bizi hasta olduğuna inandıracak.

Altı çizili sözün anlamı aşağıdaki cümlelerden hangisinde vardır?

A) Bu adamın aklına uyarsanız bu yıl da kalacak yer bulamazsınız.

B) Amacına ulaşmak için değişik planlar deniyor.

C) Odasından hiç çıkmıyor; güya herkes onun çok işinin olduğunu düşünecek.

D) Çocuğun anlattıklarının doğruluğuna bir türlü inanmıyorlardı.

E) En iyisi siz böyle kişilerle hiç görüşmeyin.

 

13. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “erken” sözcüğü “alışılan zamandan önce” anlamında kullanılmıştır?

A) Biraz erken çıkmazsanız ilk otobüse yetişemezsiniz.

B) Bu sabah servis, bizim sokaktan erken geçmiş.

C) Erman İçin böyle bir teklif erken olur.

D) Biraz daha oturalım; yola çıkmak için vakit çok erken.

E) Sabahın erken saatlerinde bile bu yol kalabalık olur.

 

14. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yer alan altı çizili sözler anlamca birbirine en yakındır?

A) Yanında çalışan çocuk zeki ve anlayışlı biri olduğundan çok işine yarıyordu.

B) Biraz çabuk olalım deyince, alelacele yola çıktık.

C) Köpekten nasıl korktuğunu hemen, büyük bir telaşla anlattı.

D) Ben böyle bir sözü bugüne kadar ne duydum ne de kullandım.

E) Kendisini yorgun ve güçsüz hissettiği akşamlarda erkenden uyurdu.

 

CEVAP ANAHTARI

1-A  2-E  3-A  4-D  5-A  6-E  7-E  8-B  9-C  10-A  11-D  12-C  13-B  14-A
Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2018, 22:44
YORUM EKLE