ÖTÜKEN YOLCULARI-Kadir Tosun

ÖTÜKEN YOLCULARI


Ötüken Yolcuları Kadir Tosun’un kişisel yayını.2012 yılında çıkan kitap yazarın Doğu Türkistan,Moğolistan,Hakasya,Tuva, Altay ve Kazakistan gezi notlarını içeriyor.Bu yazıyı yazdığım saatlerde yazar sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarda yine Ötüken yollarında köklerini arama yolculuğunu sürdürüyordu.320 sayfadan oluşan bu kitabı Türk dünyasını merak edenler okumalılar.

Yazar önsözde kitabı yazma nedenine ilişkin olarak şunları söylüyor” Herkes yeni coğrafyalara gitmek ,yeni ülkeler görmek,bütün dünyayı dolaşmak ister.İşte ben de bu duygu ve düşüncelerle her sene yollara düşüyorum.Kırım’dan Tuva’ya ,Kazakistan’dan Moğolistan’a kadar bütün Türk Dünyasını dolaşıyorum.Türk ülkelerini bir bir geziyorum.Oralarda kendi kültürümü ,kendi tarihimi ,kendi köklerimi arıyorum.İşte bütün bunları herkesle paylaşmak,Türk dünyasını herkese tanıtmak istiyorum.Siz de oralara gidin,gezin,görün,.Tanrı Dağları’nda kamp kurun.İpek yolu’nda yolunuzu kaybedin.Taklamakan Çölü’nde kum fırtınasına yakalanın,Moğolistan bozkırlarında ata binin.

Bir Moğol çadırına misafir olun.At eti yiyin.Kımız için. Orhun Nehri’nde yıkanın.Orhun Abideleri’ni ziyaret edin. Baykal Gölü’nde balık tutun.Tuva’da Şaman ayinine katılın.Altaylar’da kayak yapın. Kim ne derse desin ,oarası bizim dünyamız. O insanlar bizim insanlarımız.Ama aramızda 1000 yıllık bir ayrılık var.Zaman farkı var.Mesafe farkı var.Her şeye rağmen dil,din,kültür farkı var.İşte oralara gitmeden ,o ülkeleri görmeden ,o insanlarla birlikte yaşamadan bunları bilemezsiniz.Azeri’nin,Kırgız’ın, Kazak’ın ,Türkmen’in ,Özbek’in Uygur’un ,Tatar’ın bir bütünün parçaları olduğunu anlayamazsınız. Artık teknoloji gelişti, dünya küçüldü.Siz de bunlardan yararlanın.Dünyaya açılın.Hayalinizdeki ülkeleri gezin, görün.Araştırın,keşfedin.Sadece Türkçe konuşarak dolaşmanın keyfini çıkarın.Türk olmanın avantajını yaşayın. Bugüne kadar kitaplardan okuduğunuz bilgileri gözden geçirin.

Bu kitap size Türk dünyasında ufuk turu attıracak,elinizde tutup oralara götürecektir.” 320 sayfalık kitabı ilgiyle okudum.Kitapta gidilen yerlere ait bilgilerde yer alıyor. Gezinin ilk durağı Doğu Türkistan Bizler Türkiye Türkleri Doğu Türkistan hikayeleriyle büyüdük.İsa Yusuf Alptekin Doğu Türkistan coğrafyasının bir anıt ismi idi.Doğu Türkistan Davamızdan onlar sayesinde haberdar olduk.Hepsinden Allah razı olsun.Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’dir.Önemli şehirleri Kaşgar, Turfan, Hoten,Gulca,Yarkent,Aksu,Kuçar,Artuş,Kumul ve Altay’dır.Bölgede gezilmesi görülmesi gereken her yere ziyarette bulunurlar bunlardan biri de Kaşgarlı Mahmut türbesidir.1008 yılında Barköl2de doğan Kaşgarlı Mahmut 1105 yılında Opal’de ölür.Divanı Lügatit Türk’ün yazarı Kşagarlı Mahmut’un türbesi Opal’a bağlı azık köyündedir.yazar türbeyi ziyareti için şunları söylüyor” Opal Kaşgar’a bağlı 50 -60 km mesafede. Türbenin etrafını bahçe duvarı ile çevirmişler.Giriş kapısına Kaşgarlı Mahmut’un büyük bir heykelini dikmişler.Türbe üç odalı .Bir odasında Kaşgarlı Mahmut’un eserleri sergileniyor.

Diğer odada namaz kılınıyor.3.oda da ise Kaşgarlı Mahmut’un sandukası var. Biz de bu mescitte iki rekat şükür namazı kıldık.Sandukasının başında Kaşgarlı Mahmut’un ruhuna Fatihalar gönderdik. Balasagunlu Yusuf Has Hacip (Kutatgu Bilig’in yazarı)Vergi,para politikaları,adalet ve güvenlik konusunda günümüze ışık tutar. Yöneticileri doğruluğa ,dürüstlüğe iyiliğe ,güzelliğe mutluluğa yönelten bir siyasetnamedir.Önemli bir başucu kitabıdır.Apak Hoca ve Dilşad Hatun’un hikayesini okumalısınız gözyaşlarınızı tutamayacaksınız. Moğolistan Cumhuriyeti Hun ,Avar,Göktürk ,Uygur imparatorluklarının kurulduğu topraklar.

Kül Tigin ve Bilge kağan abideleri de burada bulunuyor. Kitap fotoğraflarla destekleniyor. Tarihe kısa bir yolculuk yapmak istiyorsanız bu kitabı okuyun. Adını bile unuttuğumuz Türk yurtlarını yeniden hatırlamak için bu kitap bir başlangıç olabilir okuyalım.Her sayfasında kendinizi bulabileceğiniz bir kitap Ötüken Yolcuları .Yazarına da buradan teşekkürlerimi iletiyorum.

İdris Aydın

Yorumlar (0)