ABD alay ediyor: 'Kürt referandumunu tanımıyoruz!'

ABD bizimle alay etmeye devam ediyor. BOP çerçevesinde yürüttükleri çalışmalar tüm hızıyla sona yaklaşırken ABD Dışişleri Bakanlığı kirli referandumu tanımadığını açıkladı.


ABD bizimle alay etmeye devam ediyor. BOP çerçevesinde yürüttükleri çalışmalar tüm hızıyla sona yaklaşırken ABD Dışişleri Bakanlığı kirli referandumu tanımadığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de gerçekleştirdiği tartışmalı bağımsızlık referandumunu tanımadıklarını belirterek, misilleme tehditlerini sonlandırma uyarısında bulundu. Tillerson yaptığı açıklamada, “ABD, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin pazartesi günü gerçekleştirdiği tek taraflı referandumunu tanımıyor. Oylama ve sonuçlar meşru değildir. Birleşik, federal, demokratik ve müreffeh bir Irak’ı desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bağdat, Ankara ve Tahran’ın hafta başında yapılan bağımsızlık referandumunu nedeniyle IKYB’ye yönelik sert yaptırımları birbiri ardına gelirken Washington gerginliğin artmaması için devreye girmeye hazırlanıyor. Referandumun olası sonuçlarına dair bugüne kadar çok sert açıklamalar yapmaktan kaçınan Washington’dan bugün sert bir hamle geldi. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ülkesinin referandumu ve sonuçlarını tanımadığını ilan eden yazılı bir açıklama yaptı. Tillerson açıklamasında Iraklı Kürtlere karşı güç kullanılabileceğini ima eden Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bölge ülkelerine ise tehditlere son verme çağrısı yaptı.

Tillerson’ın açıklamasının detayları şöyle:

REFERANDUM DA SONUÇLARININ DA MEŞRUİYETİ YOK

- ABD, Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin geçen pazartesi yaptığı tek taraflı referandumu tanımıyor. Referandumun da sonuçlarının da bir meşruiyeti yok. Biz birleşik, federal, demokratik ve müreffeh bir Irak’ı desteklemeye devam ediyoruz.

Yorumlar (0)