GÖBEKLİ TEPE’YE BENZERLİĞİYLE DİKKAT ÇEKEN KARAHAN TEPE’DE ARKEOLOJİK KAZILAR BAŞLIYOR

GÖBEKLİ TEPE’YE BENZERLİĞİYLE DİKKAT ÇEKEN KARAHAN TEPE’DE ARKEOLOJİK KAZILAR BAŞLIYOR

Göbekli Tepe´deki gibi yapıların yer aldığı tahmin edilen Şanlıurfa Karahan Tepe’de arkeolojik kazılara başlanıyor. Çalışmalar Prof. Dr. Necmi Karul başkanlık edecek.

Şanlıurfa Haliliye ilçesinin Kargalı köyünde bulunan ve Göbekli Tepe’nin kardeşi olarak yorumlanan Karahan Tepe’de arkeolojik kazılara başlanıyor.1997 yılında keşfedilen ve yapı itibariyle Göbekli Tepe gibi bir tepede bulunan Karahan Tepe’de arkeoloji dünyası adına heyecan verici adım atıldı. Yaklaşık - metre derinliğinde dikilitaş kült yapılarının olduğu tahmin edilen bölgede tarihi Neolitik Dönemin ilk aşamalarına götürecek çalışmalar başlatılması için yetkililer bir araya geldi. Şanlıurfa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Haliliye Belediyesi ile Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. tarafından desteklenecek kazı çalışmaları için dün itibariyle başlanmasına karar verildi.

İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı tarafından yürütülecek çalışmalara Prof. Dr. Necmi Karul’un başkanlık edeceği öğrenilirken; Şanlıurfa İl Kültür Müdürlüğü ve Arkeoloji Müzesi tarafından da çalışmanın koordinasyonun sağlanacağı belirtildi.

Aynı zamanda Göbekli Tepe Bilimsel Danışma ve Eşgüdüm Komisyonu üyesi Prof. Dr. Karul, çalışmaların eylül ayı itibariyle başlayacağını dile getirdi. 

Karahan Tepe Göbekli Tepe’den bildiğimiz, günümüzden yaklaşık 12 bin yıl öncesi Neolitik Dönemin ilk aşamalarına tarihleniyor. Önceki yıllarda yapılan yüzey taramaları ve jeomanyetik ölçümler burada da içinde dikilitaşlar bulunan çok sayıda yapının varlığını kanıtlıyor. Prof. Dr. Karul Karahan Tepe’nin Tek Tek Dağları Milli Parkı’nın içerisinde olmasını burada çevresiyle bütünleşik bir proje geliştirmeye çok uygun olacağı ve Göbekli Tepe Kültürü’nün anlaşılmasına başka bir pencereden bakma olanağı sağlayacığını belirtti.İnşası MÖ 10 bin yıla Karahan Tepe, devasa T biçimli dikilitaşları ile aynı Göbekli Tepe gibi birçok gizem barındırıyor. Arkeoloji dünyasında heyecan yaratacak kazı çalışmaları ile Göbekli Tepe ile çağdaş bir yerleşim yerinden yeni arkeolojik bilgi akışının olması Şanlıurfa’nın tarih öncesi kültürleri ile gündemde kalmasına önemli katkı sağlayacak.

Kaynak: https://www.gazeteipekyol.com/

Yorumlar (0)