Karayipler'in en iyi korunan sırrı: TÜRK ADALARI!

Karayipler'in en iyi korunan sırrı: TÜRK ADALARI!

Arslan BULUT


'Türk Adaları mı? Atlantik Okyanusu`nun göbeğinde Grand Turk diye bir şehir mi? Emin misiniz?' 

Miami`deki seyahat acentasında görevli kadın, kulaklarına inanamıyordu. Daha tecrübeli bir arkadaşına sordu, bilgisayardan araştırdı ve bana hak verdi: 
'Evet böyle bir ada ve böyle bir şehir varmış. Fakat bu adalardan `Forgetten İslands` diye bahsediliyor.' Yani Unutulmuş Adalar! 
Bayan görevli ekliyor: 
'Ada hakkında bir nitelendirme var burada: Karayiplerin en iyi korunan sırrı!' 

Bild könnte enthalten: eine oder mehrere Personen, Himmel und im Freien
Benim okuduğum bir seyahat broşüründe ise şöyle deniliyordu: 
'Evet, Türk Adaları! Eğer bugünlerde Türklerle ilgili bir korkunuz yoksa, `Türkler, Okyanus`a kadar ulaştı mı?` diye düşünmüyorsanız Grand Türk`e uçabilirsiniz. Fakat şu ihtiyar dünyanın gizli kalmış köşelerinden biri olduğunu göreceksiniz..' 

Kein automatischer Alternativtext verfügbar.

Japon arkadaşım Tanaka da bana katılmak istedi ve 1989 yılında bir hafta sonu gezisi için Miami`den Grand Turk`e uçtuk. Adalara neden Türk Adaları denildiğine dair bir seyahat kitabında bir cümlelik bilgi vardı. Buna göre adada bulunan bir kaktüsün tepesindeki kırmızı topak, fese benzediği için adaya gelen Avrupalılar, 'Turkish Fez' diye bağırmışlar da onun için adanın adı Grand Türk olmuş! Adalar grubuna da 'Turks and Caicos' demişler. 


Adayı altüst ettim, kaktüsü bulamadım. Otele döndüğümde bir teneke kutu içindeki kaktüsü bahçede gördüm! Kaktüsün başlığı gerçekten fese benziyordu. İyi ama, Kristof Kolomb zamanında, Türkler fes takmıyordu ki, o dönemde buraya gelen Avrupalılar 'Turkish fez' diye bağırmış olsun! 
Adaya benden önce bir Türk`ün gelip gelmediğini soruşturdum; Afrika`dan avlanarak köle olarak buraya getirilmiş Arawak yerlilerinin torunları, 'İlk defa bir Türk görüyoruz' dedi. Türk Başı Oteli yetkilisi ise 200 yıl önce adaya Türk gemicilerin geldiğinin rivayetler arasında olduğunu söyledi.

Kein automatischer Alternativtext verfügbar.

Aradan 17 yıl geçti. 1979 yılından beri tanıdığım, arkadaşım tarihçi Cezmi Yurtsever, bir iddia ortaya attı. 
Yurtsever, Türklerin Kolomb`dan önce Amerika Kıtası`nı bulduğunu, hatta ay-yıldızlı bayrağı olan küçük bir devlet kurduğunu açıkladı. 
Yurtsever, 'Grand Turk' adının, 16`ncı yüzyılda yaşamış ve dünya hükümdarı sayılan Kanuni Sultan Süleyman`a verilen bir ad olduğunu hatırlattı ve 1869`da burayı işgal eden İngilizlerin yaptırdığı bayrakta da haç içinde Osmanlı Türk bayrağının hilal ve üç yıldız şeklinde bulunduğunu bildirdi. 
Yurtsever, 'Günümüzde İngiliz Uluslar Topluluğu içinde yer alan ülkenin Türkler tarafından kurulduğu gerçeği ortaya çıkıyor' dedi.

Kein automatischer Alternativtext verfügbar.

Türk Adaları`nın ay-yıldızlı eski bayrağını İnternet`te bulmak mümkün. Küba`nın Ankara Büyükelçisi E.G. Abascal ise şu bilgileri veriyor: 
'Caicos kelimesi, Türkçe`deki kayıktan geliyor. Adanın adı Türkler`in burada bulunduğunu gösteriyor. Küba`nın en meşhur bir bölgesinin adı Matatorcos, yani Türklerin öldüğü yer! Bunun bir felaket sonucu olduğunu dair bilgiler var.

Bild könnte enthalten: Streifen

İspanyol gemisi San Agustin 28 Şubat 1596`da Havana`ya geldiğinde mürettebatın 45`i Müslüman, bazılarının adları, Ramazan, Recep,Yusuf, Ali, Hüseyin idi. Batı Anadolu ve Karadeniz`den gelmişlerdi. 1640 yılında Küba`nın güneyinde bir İngiliz ticari gemisi Türk korsanları tarafından ele geçirilmiş. Enver Paşa da Küba`ya özel bir görevli göndermiş, bu görevlinin burada tarihi araştırmalar yaptığını ve bir rapor hazırladığını biliyoruz.'

Bild könnte enthalten: Wasser

Bild könnte enthalten: Wolken, Ozean, Himmel, Strand, im Freien, Natur und Wasser

Kein automatischer Alternativtext verfügbar.

Yorumlar (0)