Bilim İnsanları İlk Kez Laboratuvarda Yılan Zehri Ürettiler

Bilim İnsanları İlk Kez Laboratuvarda Yılan Zehri Ürettiler

Yazan: Hümeyra DEMİRBAŞ

Bilim insanları ilk kez laboratuvarda yılan zehri ürettiler; gerçek hayattaki yılanların üremesine ihtiyaç duyulmadan ilaç ve panzehirlerini geliştirebilmenin yolunu açtılar.

Toksinler; basitleştirilmiş insan organlarının büyümesinden uyarlanmış bir süreci takiben, organoidler adı verilen mini bezlerden üretildi.

Yılanlar söz konusu olduğunda, araştırmacılar Cape Coral Yılanı (Aspidelaps lubricus cowlesi ) ve diğer 7 yılan türü ile eşleşen organoidleri — ve bu yeni yaklaşımın, yılan zehirler çıkarmak için mevcut tarım yöntemleri üzerine bir yükselme olduğunu söylüyorlar.

Hollanda’daki Utrecht Üniversitesi’nden moleküler biyolog Hans Clevers: “Çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerde her yıl yılan ısırıkları nedeniyle 100,000’den fazla insan ölüyor. Yine de panzehir üretim yöntemleri 19. yüzyıldan beri değişmedi.” diyor.

Araştırmacılar, küçük yılan zehiri bezlerinin belirsiz büyümesine yardımcı olan bu tarifi, son zamanlarda insan organoidlerinin büyümesi için geliştirilen süreci değiştirerek buldular.

Doku, yılan embriyolarından çıkarıldı ve büyüme etkenleriyle karıştırılmış bir jele konuldu, ancak kök hücrelere erişim gerekli değildi.

Hücreler hızla bölünmeye ve yapıları oluşturmaya başladı, birkaç ay içinde takıma yüzlerce büyüyen örnek verdi ve zehrin toplanabileceği küçük beyaz lekeler üretti.

Araştırmacılar tarafından, yapay olarak geliştirilen zehir bezleri içinde en az 4 farklı hücre türü tespit edildi, ayrıca üretilen zehir peptitlerinin biyolojik olarak aktif olduğunu ve canlı yılan zehrindekilere yakından benzediğini doğrulayabildiler.

Utrecht Üniversitesi’nde gelişimsel biyolog Joep Beumer: “Pankreas ve bağırsak gibi özel hücre türlerinin hormon alt kümeleri oluşturduğunu biliyoruz. Şimdi bunun yılan zehir bezi hücreleri için de olduğunu gördük.”

İlaç ve tedavi geliştirmek için yılan zehri kullanımı antik Yunan zamanından beri devam etmektedir. Modern çağda, kanserden iç kanamaya kadar her şeyle savaşan ilaçlar, yılan zehrinde bulunan toksinlerle geliştirilmiştir.

Bu toksinlere daha hızlı ve daha kontrollü bir şekilde sahip olmak, bu tedavilerin daha kısa sürede ve daha kolay şekilde geliştirileceği anlamına geliyor; ilaç geliştirmenin yanı sıra, panzehir geliştirmeyi de daha hızlı ve kolay hâle getiriyor.

Kaynak: https://www.sciencealert.com/scientists-have-grown-productive-snake-venom-glands-in-the-lab

https://beyinsizler.net/bilim-insanlari-ilk-kez-laboratuvarda-yilan-zehri-urettiler/

Yorumlar (2)
ayşe türer 4 yıl önce
çok saçma
Adsızzz 4 yıl önce
Niye amk. Kolaysa sen üretsene.