Günümüzde Yaşayan En Etkili 19 Bilim İnsanı

Günümüzde Yaşayan En Etkili 19 Bilim İnsanı

Yazan İsa Ekici

Bilim insanları dünya üzerindeki en etkili insanlardır. Tıp ve teknolojide hızlı bir ilerleme sağlanmasına yardımcı olan bilim insanları aynı zamanda dünyanın ne olduğunu ve nasıl bir sistemle çalıştığını insanların kavraya bilmesine yardımcı olmaktadırlar. Bilim insanlarının kültürümüzün dünya görüşünü şekillendirmedeki rolü rakipsizdir. Dünyayı en fazla etkilediği düşünülen ve hala yaşayan 19 bilim insanı ise şu şekilde sıralanmaktadır:

1. Timothy John “Tim” Berners-Lee, Web’in bağlı olduğu aktarım protokollerini başarıyla uygulayan ilk kişi olan World Wide Web’i icat etti.

tim-berners-lee_1366736c-570x357

2. Bir dil bilimci ve filozof olmasına rağmen, psikoloji alanını temelde yeniden şekillendiren Noam Chomsky, en azından davranış bilincini dinin doğuşuyla ilgili fikirleri yoluyla değiştirerek yeniden şekillendirmiştir.

noam_chomsky-570x285

3. Evrimci biyoloji kullanan Richard Dawkins, kendimizi en temel seviyelerde anlama biçimimizi şekillendirdi.

richard_dawkins-570x321

4. Grupların matematik teorisini istatistikle birleştiren Persi Diaconis, rasgelelik hakkındaki anlayışımızı radikal bir şekilde yeniden yapılandırdı.

persi_diaconis-570x378

5. Primatlarla ilgili çalışmaları olan Jane Goodall, hayvan krallığında en yakın akrabalarımızı anlamamıza öncülük etti ve bize odak verdi.

jane_goodall-570x382

6. Alan Guth, enflasyonist kozmoloji fikri Big Bang hakkındaki anlayışımızı ve evrenin geniş ölçekli yapısını değiştirdi.

alan_guth 

7. Donald Knuth, algoritma teorisi üzerindeki çalışmaları bilgisayar bilimleri alanını değiştirdi. (Will Robertson’un izniyle)

donald_knuth-570x338

8. Lynn Margulis, simbiyogenezisiyle ilgili düşünceleri, biyolojik evrimin anlaşılmasına yönelik geleneksel yöntemleri zenginleştirmiştir.

lynn_margulis-570x427

9. Intel’in kurucusu olan Gordon Moore, bilgi teknolojisi devrimini (“Moore’un Yasası” adını veriyor) yapabilmek için iş dünyasını bilimle birleşti.

gordon_moore-570x402

10. Roger Penrose, yalnızca temel fizikte değil, insan bilinciyle olan bağlantılarıyla da yeni bir zemin oluşturmuştur.


roger_penrose-570x427

11. Allan Sandage, efsanevi Edwin Hubble’ın çalışmalarını dünyanın en büyük canlı gözlemci astronom olmak için sürdürdü.

allan-sandage-570x441

12. Araştırmaları ilk önce proteinlerin yapısını ortaya koyan Frederick Sanger, kimya alanında iki kez Nobel Ödülü kazandı.

frederick_sanger

13. Charles Townes, şimdi teknoloji ve günlük yaşamda her yerde bulunan lazeri icat etmiştir.

charles_townes-570x427

14. İnsan Genomu Projesinin tamamlanması ve sentetik genomlar ile yapay olarak oluşturulmuş hücreler üzerine çalışmalarına devam eden Craig Venter, hayat anlayışımıza temel olarak meydan okuyor.

craig_venter-570x373

15. DNA yapısının Francis Crick ile birlikte keşfedilmesi, biyolojinin tümünde devrim yaratan ve 20. yüzyılın dönüm noktası olan James Watson.

james_watson

16. Fizik kuvvetlerini birleştirme konusundaki çalışmaları ve son derece iyi yazılmış bilim hakkındaki popüler kitapları olan Steven Weinberg. Bilimi daha geniş bir kültüre yayan önemli bir kamusal entelektüellerde bir tanesidir.

steven_weinberg

17. Andrew Wiles, 300 yıllık Fermat Matematik Tahmini sonuçlarından kararlı bir şekilde çözümlenemeyen sorunların sonuçta yaratıcı iç görüler yoluyla çözüm üretebileceğini gösterdi.


andrew-wiles-570x216

18. Sosyobiyoloji üzerine çalışması evrimsel düşünceyi etiğe ve psikolojiye iten Edward O. Wilson.


edward-wilson-570x459

19. Sicim teorisinin matematiksel temelleri üzerinde çalışma yapan Edward Witten.


edward_witten

Kaynak: https://superscholar.org/features/20-most-influential-scientists-alive-today/

#Timothy John #Noam Chomsky #Richard Dawkins #Persi Diaconis #Jane Goodall #Alan Guth #Donald Knuth #Lynn Margulis #Gordon Moore #Roger Penrose #Allan Sandage #Frederick Sanger #Charles Townes #Craig Venter #James Watson #Francis Crick #Steven Weinberg #Andrew Wiles #Edward O. Wilson  

Yorumlar (0)