Mors Alfabesi, Mors Alfabesi nedir?

Mors Alfabesi, Mors Alfabesi Nedir?


Mors Alfabesi


 


Mors alfabesi, 1832 yılında Samuel Mors tarafından telgraf konusunda yapılan çalışmaların sonucunda bulunmuştur. Bu çalışmalar yaklaşık 3 yıl devam etmiş ve 1835 yılında alfabe bulunmuştur. Bundan sonraki 2 yıl boyunca Samuel Mors bu alfabenin haberleşmede nasıl kullanılacağı, sağladığı faydalarını anlatmaya çalışmış ve 1837 senesinde Mors alfabesiyle yapılan ilk görüşme tarihe geçmiştir.


Mors alfabesinin tarihçesi
1837 yılından itibaren Amerika'da çok sayıda eyalette yayılmaya başlayan mors alfabesi için 1840 yılında Samuel Mors patent başvurusu yapmıştır. Mors alfabesi kısa ve uzun dalga boylarının işaret olarak kullanımını hedef alarak, uzun mesafede iletişimi, haberleşmeyi sağlamaktadır. İlk kullanımda kısa ve uzun dalga boylarının her biri bir sayıya, sayılarında bir harfe karşılık gelmesiyle haberleşme sağlanmıştır. Fakat kısa sürede yaygınlaşan mors alfabesi insanlara karışık gelmiş ve haberleşmede çeşitli hatalara neden olmuştur.
 
Daha sonraki yıllarda Samuel Mors alfabe üzerinde çalışmış ve yeni bir mors alfabe kodu geliştirmek istemiştir. Fakat mors alfabesinde yeni kodu kendisi değil, asistanı olan Veil bulmuştur. Mors alfabesindeki bu yeni kodlama direkt olarak harfler tanımlanmış, her sinyalin ardından belirli bir süre beklenip, boşluk yaratılmıştır. Bu sayede herkesin rahatlıkla kullanacağı, oldukça pratik ve doğru sonuçlar alınan mors alfabesi oluşturulmuştur
Mors Alfabesi

Bu insanlık için önemli bir adım olmuştur.
 

Mors alfabesi çalışma ilkesi
 
Mors alfabesinin çalışma prensibi radyo dalgalarının dış etkiler yardımıyla kesilmesine dayanmaktadır. Telgraf tellerinden geçen akımla radyo sinyalleri aktarılmakta, mekanik ya da görsel olarak elektriğin iletimi sayesinde istenen karşı tarafa ulaşmaktadır. Mors alfabesi sesli bir şekilde uygulanan, radyo sinyallerinin açılması ve kapatılması sonucunda elektrik kesintiye uğramaktadır. Telgraf tellerinde olan gerilimle ulaştırılmak istenen haber uzak mesafelere iletilmektedir.

 
Mors alfabesinde kullanılan kısa ve uzun sinyaller arasındaki duraksamalarda anlam taşır. Yani kısa aralık harflerin arasında, orta uzunluktaki aralık kelimelerin arasında, uzun aralıklarda cümleleri birbirinden ayırmak için aralıklar kullanılır.
 
Örneğin; _ _ .-. ... / _ _ .-. ...  M O R S (Boşluk) M O R S


 
Mors alfabesinin aslında tek şeması bulunur. Bu şemanın bilinmesi, çizgi ve noktaların takip edilerek, istenen metnin oluşturulmasını sağlar.

 
Mors alfabesi insanlık tarihinde önemli bir buluştur. Ancak günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte kullanımı oldukça azalmıştır. Dünya Radyo İletişimcileri Birliğinin 2003 yılında aldığı bir kararla, telsizci sertifikası almak için mors alfabesi bilmek koşulu kaldırılmıştır.

Çoğu filmlerde kullanılan ve hep izlerken de ‘Yahu nasıl anlıyorlar bunu?’ diye içimizden geçirdiğimiz ama nedense hiç kalkıp da araştırıp, öğrenmediğimiz bir alfabe türüdür mors alfabesi. Mors Alfabesi 1832’de telgraf ile ilgilenmeye başlayan Samuel Morse tarafından 1835 yılında oluşturulmuş ve 1837’de kullanılmaya başlanmıştır. Modern Uluslararası Mors Kodu ise, 1848 yılında Alman Friedrich Clemens Gerke tarafından geliştirilmiştir.

Mors alfabesinin tanımını basitçe yapacak olursak eğer; iki çeşit sinyalin (kısa ve uzun sinyal) farklı kombinasyonlarının harfleri, sayıları ya da noktalama işaretlerini oluşturduğu bir haberleşme dilidir diyebiliriz. Genellikle elektrik ya da radyo sinyali kullanılarak kişiden uzak bir noktaya yazılı bir metnin ulaştırılmasında kullanılır.
 

Aslında Mors Alfabesinin tek bir şeması vardır. Önemli olan bu şemayı bilmek ve çizgi ile noktaları takip ederek istenilen metni oluşturmaktır.



– Mors Alfabesi Haritası –

Bu Haritanın Kullanımına gelecek olursak:
– Öncelikle mors kodlarını dinlerken kalemi en üstteki noktaya yerleştiriyoruz.
-Ardından sinyali dinlemeye başlıyoruz. Sinyalin uzunluğuna göre kalemi bir alt kademeye indiriyoruz.
-Kısa sinyallerde önce aşağı sonra sola,
-Uzun sinyallerde ise önce aşağı sonra da sağa doğru harekete ediyoruz.


Örneğin BİR UZUN İKİ KISA SİNYAL için:

– İlk sinyal olan uzun sinyali duyunca kalemi aşağı ve sağa doğru kaydırın. (Bunu yaptığınız anda T harfinde olmanız gerekiyor.)
– Daha sonra iki kısa sinyal için iki kere aşağı ve sola doğru gidilmesi gerekir.
– Yani önce N’ye sonra da D harfine gelinmelidir.
– Bir uzun iki kısa sinyalin karşılığı olan D harfi bir kenara not edilir ve sonraki sinyal beklenir.

 

Yukarıdaki tabloları kullanarak, günde bir kaç dakikalık çalışma ile pratiklik kazanabilirsiniz. Ve bir süre sonra farkında dahi olmadan mors alfabesine hakim olabilirsiniz. Bu süreden sonra da üstteki harita ve tabloya dahi ihtiyaç duymadan filmlerdeki mors alfabelerini çözebilirsiniz.

Artık siz değil, mors alfabesi sizden korksun!

Göktürk alfabesi için tıklayınız.

Türk dünyasında kullanılan alfabeler için tıklayınız.

Kazak alfabesi için tıklayınız

Kırgız alfabesi için tıklayınız.

Osmanlı alfabesi için tıklayınız.

Rus alfabesi için tıklayınız.

Tatar alfabesi için tıklayınız.

Sağır-Dilsiz alfabesi için tıklayınız.

Bulgar alfabesi için tıklayınız.

Çin alfabesi için tıklayınız.

Yunan alfabesi için tıklayınız.

Enokyan alfabesi için tıklayınız.

Sanskrit alfabesi için tıklayınız.

Kiril alfabesi için tıklayınız.

Viking alfabesi için tıklayınız.

Mors alfabesi için tıklayınız.

Körler alfabesi, Braille alfabesi için tıklayınız.

Yorumlar (0)