Viking Alfabesi, Viking Alfabesi Nedir?

Viking Alfabesi, Viking Alfabesi Nedir?


Viking Alfabesi

Viking Alfabesi, olarak adlandırılan alfabe türü Futhark alfabesi veya Runik alfabesi ve Runik yazı çeşidi olarak bilinen alfabedir. Kuzey Avrupa da yaşayan Germen halkı tarafından kullanıldığından dolayı çok azda olsa Viking alfabesi olarak isimlendirildiği de görülmektedir. Alfabeye verilmiş olan Futhark adı Türk alfabesine ''abece'' denildiğine benzer bir biçimde oluşturulmuştur. Bu verilen isim alfabenin ilk altı harfinden meydana gelmektedir. Anlam olarak ise İskandinav mitoloji alanında yani Kuzey Avrupa halkları mitolojisinde ''göksel yaşam'' anlamına karşılık gelmektedir.

Viking Alfabesi Harfleri


Zaten bu alfabede yer alan yirmi dört harf İskandinav halkı tarafından belirlenmiş yirmi dört takım yıldızına karşılık gelmektedir. Runik alfabe adı ise Eski Cermen alfabesini kullanan halklara yani Vikingler gibi olan halklara ''runes'' ile run'lar adı verilmesinden dolayı ''rune'' kelimesinden türetilen bir addır.

Daha öncesinde bahsedilen yirmi dört takım yıldızının meydana getirdiği hat da Viking halkı tarafından rune ve run hattı olarak adlandırılmıştır. İlk başlarda yirmi dört harf alfabenin milattan sonra sekiz yüz yılları civarında ise tam on altı harfe indirildiği düşünülür. Milattan sonra ikinci yüzyıl ve milattan sonra on yedinci yüzyıl arasında örnekleri olan runik yazılarının oldukça büyük bir bölümü İsveç de diğer kısmı da Danimarka ile Norveç de bulunmaktadır.

Genelde kaya üstüne kazılan bu yazıların toplam adedi beş binin üstündedir. Ayrıca Britanya Adaları, Grönland, İrlanda ve İzlanda ülkelerinde de runik yazısı örneklerine rastlanılmıştır. Runik yazısı olarak adlandırılan yazı türleri Macarlar ve Etrüskler gibi Avrupa ülkesinde de yaşayan halk ile birlikte ilk çağ Orta Asya halkı tarafından da kullanılmaktadır.
Viking Alfabesi
 
 
Ancak Viking alfabesi olarak adlandırabilecek olan yazı sistemi yani Kuzey Avrupa halkı tarafından kullanılan Futhark yazısı kullanılan türe göre tam üç gruptan incelenir. İncelenen bu üç grup ise İskandinav tarzı, Töton tarzı ve Angıl tarzı olarak adlandırılır. Kullanılan bu yazı türünün kaynağı hakkında net bir bilgi yoktur. Ancak Avrupalı dil bilimcilerinin dahi okurken zorlandıkları bu yazı türleri yani Runik yazılar, Futhark veya Viking yazılar içerisinde sayılan Göktürk Alfabesi veya Orhun Alfabesi üstünde uzmanlaşan Türkologlar veya Türk bilimcileri ancak bu yazıyı okumaktadırlar.

 

Ön Türkler


 
Bu sebep ile Ön Türk halkının başka bir yere göç ederler iken bu yazı türünü de yanlarında götürdükleri veya Asya yada Anadolu'dan göç ederler iken Avrupa ya gelen Etrüsklerin runik yazı türlerini Avrupa ya getirdikleri gibi birtakım teoriler vardır. Ancak bu teoriler bulunsa dahi Avrupada ki runik yazı örnekleri ile Futhark ve Viking alfabeleri ile Orta Asya da kullanılmakta olan Göktürk alfabesi gibi yazı türlerinin akraba oldukları herkes tarafından kabul edilir. Sonuç olarak Viking alfabesi veya Futhark alfabesi olarak adlandırılmakta olan runik yazı türü bütün insanlık tarihi bakımından oldukça önemli birtakım sırları açıklamakta olan bir yazı türüdür.

 
Bulunan yeni tarihi yazıtlar ile eserler yazı türünün kaynağının ne olduğunu açıklamaktadır. Böylece tarihin içinde bulunduğu dönem ile alakalı olan konulara ışık tutmak ve tartışmalara bir son vermek mümkün olur. Tabii kide başka bir tarafı ile de günümüz toplumlarında halen bilinen İskandinav mitolojisi ile ilgili çok önemli bilgilerin sağlanması Viking Alfabesinin en önemli yönlerinden bir tanesidir.

Göktürk alfabesi için tıklayınız.

Türk dünyasında kullanılan alfabeler için tıklayınız.

Kazak alfabesi için tıklayınız

Kırgız alfabesi için tıklayınız.

Osmanlı alfabesi için tıklayınız.

Rus alfabesi için tıklayınız.

Tatar alfabesi için tıklayınız.

Sağır-Dilsiz alfabesi için tıklayınız.

Bulgar alfabesi için tıklayınız.

Çin alfabesi için tıklayınız.

Yunan alfabesi için tıklayınız.

Enokyan alfabesi için tıklayınız.

Sanskrit alfabesi için tıklayınız.

Kiril alfabesi için tıklayınız.

Viking alfabesi için tıklayınız.

Mors alfabesi için tıklayınız.

Körler alfabesi, Braille alfabesi için tıklayınız.

Yorumlar (1)
Orkun 4 yıl önce
Eğer sesim olsaydı şarkı söylerdim